De Goblins halen FITS terug

White Goblin Games heeft deze week een leuk familiespel van Reiner Knizia uit de mottenballen gehaald. Tien jaar na de meertalige editie van Ravensburger krijgt FITS een tweede kans in Nederland. FITS is als het ware een computerloze bewerking van het spelidee achter Tetris. Iedere speler heeft een eigen aflopend speelbordje met een eerste opdrachtkaart erop. Deze opdracht heeft twaalf horizontale rijen met elk zes stippen en daarmee dus zes verticale kolommen. Verder heb je zestien polyvormige speelstukken. Deze stukken plaats je tijdens het spel aan de bovenkant op jouw bordje, waarna ze naar beneden worden geschoven. Jouw startkaart bepaalt jouw eerste speelstuk. Daarna wordt elke ronde een gemeenschappelijke kaart omgedraaid, die bepaalt welk speelstuk de spelers deze ronde moeten plaatsen. Jij bepaalt waar het speelstuk zijn reis naar beneden begint. Ongewenste stukken mag je ongebruikt aan de kant leggen. Bovenaan draaien of spiegelen is toegestaan, onderweg mag je het stuk niet horizontaal verplaatsen.

Na zestien stukken worden de punten geteld. Ongeacht de opdrachtkaart is elke zichtbare stip één strafpunt waard. Bij de eerste opdracht is elke volle horizontale rij één pluspunt waard. De tweede opdrachtkaart introduceert positieve bonusvelden. De derde opdrachtkaart voegt strafpuntvelden toe. De vierde opdrachtkaart toont vijf paren met figuurtjes, goed voor pluspunten (wanneer ze beide zichtbaar zijn) of minpunten (wanneer er één zichtbaar is).

FITS is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: