Genomineerden Spiel des Jahres 2019

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2019 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De prijs wordt dit jaar voor de veertigste keer uitgereikt. Anno 2019 zijn er drie hoofdprijzen. Het beste familiespel wordt op maandag 22 juli in Berlijn uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste ‘expertspel’ wordt op dezelfde dag verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt op maandag 24 juni in Hamburg uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2019 zijn:

  • Just One van Ludovic Roudy & Bruno Sautter, uitgever Repos Production
  • L.A.M.A. van Reiner Knizia, uitgever Amigo Spiele (deze zomer bij 999 Games)
  • Werwörter van Ted Alspach, uitgever Ravensburger

Op de rode Empfehlungsliste staan dit jaar zes aanbevolen familiespellen: Belratti, Dizzle, Imhotep – Das Duell, Krasse Kacke, Reef en Sherlock.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2019 zijn:

  • Carpe Diem van Stefan Feld, uitgever alea/Ravensburger
  • Detective van Ignacy Trzewiczek, Przemysław Rymer & Jakub Łapot, uitgever Portal Games
  • Flügelschlag (Wingspan) van Elizabeth Hargrave, uitgever Feuerland Spiele (999 Games)

Op de grijze Empfehlungsliste staan dit jaar vier aanbevolen spellen: Architekten des Westfrankenreichs, Das tiefe Land, Newton en Paper Tales.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2019 zijn:

  • Fabulantica van Marco Teubner, uitgever Pegasus Spiele
  • Go Gecko Go! van Jürgen Adams, uitgever Zoch
  • Tal der Wikinger van Marie & Wilfried Fort, uitgever HABA

Op de blauwe Empfehlungsliste staan dit jaar zeven aanbevolen kinderspellen: Bauernhof-Bande, Concept Kids – Tiere, Magic Maze Kids, Monster Match, Monster-Bande, Octopus en Voll verwackelt.

Op de Spiel des Jahres website vind je bijdragen van de Spiel des Jahres voorzitter Harald Schrapers en de coördinator van de kinderspellenjury Sabine Koppelberg.

Commentaar: van de rode lijst heb ik alleen L.A.M.A. gespeeld. Die vind ik net zo leuk als dat die simpel is. Doe maar! Van de grijze lijst heb ik alles gespeeld; drie prima spellen. De winst van Detective zou een mooie beloning zijn voor de innovatieve lef van Portal, maar stiekem ben ik toch een fan van Wingspan. Van de genomineerde kinderspellen weet ik niets.

Meer informatie: