De stevige schouders van Quined Games

De Nederlandse uitgever Quined Games heeft onlangs een derde Masterprint titel voor 2019 aangekondigd. Masterprint #26 is Chicago 1875: City of the Big Shoulders. Dit is de Europese editie van het bordspel City of the Big Shoulders van Parallel Games, dat vorig jaar met succes op Kickstarter werd gelanceerd. De editie van Quined Games bevat de stretch goals van deze Kickstarter, maar niet de uitbreiding The Burden of Destiny. Quined Games zal deze uitbreiding in een beperkte hoeveelheid los aanbieden. Zoals gebruikelijk is deze uitgever niet duidelijk over de releasedatum, ik vermoed dat het spel op of omstreeks Spiel 2019 zal verschijnen.

In City of the Big Shoulders speel je een investeerder en ondernemer. Je start bedrijven op, handelt in aandelen en produceert en verkoopt goederen. Het spel duurt vijf rondes met elk vijf fases. Onderdelen van het spelsysteem doen een beetje denken aan 18XX-spellen, maar dan zonder spoorlijnen en treintjes. In de aandelenfase kopen en verkopen de spelers aandelen. In de bouwfase vullen de spelers Chicago met nieuwe gebouwen, de actielocaties. In de actiefase stuur jij jouw meeples op pad om arbeiders en verkopers in te huren en andere acties uit te voeren. In de operatiefase kopen de maatschappijen grondstoffen in en produceren en verkopen ze goederen naar gelang de vraag. Je kunt de verkoopopbrengst in kas houden of uitkeren als dividend. Dit beïnvloedt de aandelenkoers. In de laatste fase wordt het bord klaargemaakt voor de volgende ronde. Aan het einde van het spel verkoop je jouw aandelen voor cash en word je verder beloond voor de publieke doelen die je hebt gerealiseerd. De speler met de grootste geldzak is de winnaar.

Chicago 1875: City of the Big Shoulders is een ontwerp van Raymond Chandler III. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 120-180 minuten.

Meer informatie: