Trans Europa

Trans Europa is een treinenspel dat ik aan het begin van deze eeuw als Trans Amerika met veel plezier op tafel legde. Dat spel was een tijd niet verkrijgbaar in de Nederlandse taal. In het afgelopen najaar heeft Ravensburger het spel opnieuw uitgegeven, met de kaart van Trans Amerika op de andere kant. Op het speelbord vind je dus een landkaart van Europa of Amerika met een raster waarop spoorlijnen worden aangelegd. Het bord bevat verder 35 steden in vijf kleurzones. Deze steden en kleurzones vind je ook terug op de 35 stadskaartjes. 85 plastic rails worden gebruikt om de spoorlijnen aan te leggen.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler vijf gedekte stadskaartjes, van elke kleurzone één exemplaar. Deze kaarten houd je geheim voor je medespelers. Het is de bedoeling om in de loop van het spel deze steden via spoorlijnen te verbinden. Aan het begin plaats jij jouw startmarker op een handige plek. Elke speelbeurt bestaat uit het neerleggen van één of twee spoorlijnen op vlak land of één spoorlijn op moeilijk begaanbaar terrein (bergen en rivieren). Je moet een rails zo neerleggen dat het via het spoornet verbonden is met jouw startmarker. Het is toegestaan om jouw spoornet te verbinden met het netwerk van een of meer medespelers. Hierdoor worden ook ‘uithoeken’ van het bord ineens goed bereikbaar. Het is verstandig om zo’n verbinding goed te timen. Het is erg leuk om jouw medespelers, zonder dat zij het in de gaten hebben, eerst voor jou gunstige lijnen te laten bouwen, om op het laatste moment verbinding te maken en jouw laatste ontbrekende stukjes rails verderop aan te leggen.

Een ronde eindigt meteen wanneer iemand zijn vijf steden actief of passief heeft verbonden. Deze speler krijgt vier punten. Iedere andere speler telt hoeveel rails hij nog nodig heeft om zijn vijf steden te verbinden. Het tekort bepaalt hoeveel punten hij krijgt (0-3). Vervolgens wordt het bord leeggehaald en start een nieuwe ronde. Het spel is afgelopen na de ronde waarin iemand dertien of meer punten heeft verzameld.

Deze versie van het spel bevat ook nog een variant met negentien gebeurteniskaarten. Daarvan wordt er elke ronde één getrokken. Deze gebeurtenis geldt voor alle spelers. Denk hierbij aan een gewijzigde puntenverdeling, een ronde met een stadskaartje minder, gemakkelijker rails aanleggen, open stadskaartjes enzovoort.

Ten slotte

Treinspellen zijn meestal complex en langdurig. Trans Europa tapt uit een ander vat en richt zich op de familiemarkt. Dit is een licht, vlot en toegankelijk spelletje. Het geluk speelt uiteraard een rol, zowel bij de samenstelling van je eigen kaarthand als bij de wisselwerking met je medespelers. Als jij de enige bent met een stad in een uithoek van een kleurzone, wordt het bij een kleine bezetting een uitdaging om dit rondje te winnen. Maar in het algemeen kun je met een goed gekozen startpositie zelf voldoende invloed uitoefenen.

Het leukste spelelement is het feit dat je gedwongen wordt om samen te werken, zonder precies te weten wat de doelen van je medespelers zijn. Je probeert zoveel mogelijk te profiteren van andermans zetten en weet ondertussen nauwelijks in welke mate jouw activiteiten anderen helpen. Hierdoor is het een spannend spelletje. De gebeurtenissen zijn een aardig extraatje. Ik vind het basisspel zo leuk dat ik ze niet nodig heb.

Volgens de doos is Trans Europa geschikt voor 2-6 spelers. Naar mijn ervaring komt het spel beter uit de verf met een grotere bezetting. Bij twee of drie spelers worden er van elke kleur twee stadskaartjes verwijderd, waardoor je ook met drie spelers genoeg met elkaar hebt te maken.

In de Nederlandse spelregels staat een storende vertaalfout. Nota bene in een als ‘belangrijk’ gemarkeerde passage op pagina 6 wordt niet goed uitgelegd dat jij alleen maar rails mag aanleggen die via een ononderbroken spoorwegnet met jouw eigen startmarker is verbonden.

Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: Ravensburger
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten