De opvolger van Azul is verkrijgbaar

Asmodee NL heeft deze week de Nederlands- en Franstalige editie van de opvolger van Azul uitgeleverd. Ik zag het spel afgelopen vrijdag liggen bij Spellenpoort Amersfoort en heb het spel die dag gespeeld op hun maandelijkse spellenavond in het naburige Lunch & Borrel.
Azul – De Ramen van Sintra is geen uitbreiding, maar een zelfstandig speelbaar bordspel. Iedere speler beschikt over een tableau met een fundament en acht losse raampanelen. Deze panelen worden gaandeweg gevuld met de juiste blokjes gekleurd glas. Je mag alleen de panelen onder of rechts van jouw pion vullen, zodat je af en toe een beurt moet passen om hem terug te zetten. Wanneer een paneel is gevuld met vijf blokjes, verdien je de eronder afgebeelde punten, schuif je één glasblokje naar het fundament en gooi je de rest in een toren (die t.z.t. wordt geleegd in de zak waaruit je de blokjes trekt). Je kunt nog meer punten verdienen via eerder gescoorde panelen en met blokjes van de bonuskleur van deze ronde. Na de eerste keer draai je het gescoorde paneel om, na de tweede keer haal je het weg. Aan het einde van het spel volgt nog een eindtelling, die afhankelijk is van de zijde van het fundament waarmee de spelers spelen.

Het selectiesysteem van de glasblokjes komt weliswaar uit Azul, maar verder staat Sintra op eigen benen. Het bevalt mij zeer goed dat het scoresysteem een strategische laag heeft. Je moet rekening houden met de bonuspunten voor de ‘kleur van de ronde’, ook verderop in de rij panelen scoren om deze punten later vaker binnen te kunnen tikken en je goed voorbereiden op de eindtelling.

Azul – De Ramen van Sintra is een ontwerp van Michael Kiesling. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Meer informatie: