Sit Down! – voorjaar 2019

De Belgische uitgever Sit Down! had voor de beurs Spiel 2018 een beperkte startoplage van zijn nieuwe spellen geproduceerd, die daar als warme broodjes over de toonbank gingen. Sinds afgelopen week zijn de nieuwe spellen voor een groter publiek beschikbaar. Ik zag bij Spellenpoort Amersfoort o.a. Bad Bones en Gravity Superstar liggen. Deze spellen bevatten ook Nederlandstalige spelregels.

nieuwe Sit Down! spellen bij Spellenpoort Amersfoort

Bad Bones is een tower defence bordspel waarin skeletten uit het kerkhof de dorpjes van de spelers bedreigen. Elke ronde word je belaagd door nieuwe skeletten. Ze bewegen over jouw bordje richting jouw toren en huizen. Wanneer een speler is geëlimineerd (toren of dorp volledig vernietigd), eindigt het spel en tellen de overlevende spelers hun punten. Gelukkig beschik je over een held en een collectie valstrikken. De held maakt skeletten een kopje kleiner. Met de valstrikken kun je de beweging van de skeletten manipuleren, om ze vervolgens naar de bordjes van de buren te sturen. Naast het basisspel bevat Bad Bones een solitaire variant, een coöperatieve versie, een variant met extra valstrikken die je op een markt moet kopen en een variant met über-skeletten. Bad Bones is een ontwerp van David Flies. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

deze superster trotseert de zwaartekracht

Bij Gravity Superstar vliegt en valt jouw speelfiguur over een galactisch speelbord dat aan het begin vol ligt met gekleurde sterren. Met vijf actiekaarten verplaats jij jouw speelfiguur. Met de basisactie kun je simpel naar een naburig veld bewegen, met de speciale actie kun je leukere fratsen uithalen. Na de beweging valt jouw figuur in de richting van zijn voeten naar het eerstvolgende plateau. De onderweg verzamelde sterren gaan naar jouw scorestapel. Je kunt verder bonusfiches winnen waarmee je een extra beurt mag doen. Ten slotte beuk je onderweg opduikende speelfiguren van je tegenstanders van het bord en mag je een ster of een fiche van ze stelen. Het einde wordt ingeluid wanneer een bepaalde hoeveelheid sterren resteert. Dan krijg je één punt per ster en fiche, met een bonus voor elk paar sterren van dezelfde kleur. Gravity Superstar is een ontwerp van Julian Allain. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van 20-30 minuten.

Meer informatie: