Gravity Superstar

Bij het bordspel Gravity Superstar verzamelen de spelers gekleurde sterren in de ruimte. Het speelbord wordt afhankelijk van het spelersaantal opgebouwd uit 2-6 losse delen. Daarop worden aan het begin tientallen gekleurde sterren gelegd. Op het bord vind je verder een aantal ruimtedeuren, waarvan er altijd één is geopend. Deze met een pion gemarkeerde deur geeft speelfiguren toegang tot het speelbord. Op het bord vind je verder velden waar passanten een bonusfiche kunnen verdienen. Ten slotte vind je er tientallen blokkades, de plateaus waarop de speelfiguren hun beweging eindigen.

Iedere speler heeft vijf verschillende actiekaarten en een speelfiguur. Tijdens jouw beurt moet je indien nodig jouw speelfiguur met de juiste oriëntatie in het spel brengen en één actie uitvoeren. Je mag aansluitend een tweede actie uitvoeren wanneer je een bonusfiche inlevert.

Er zijn drie actiemogelijkheden: 1) neem al je kaarten terug op je hand, 2) doe een standaardbeweging door een willekeurige kaart gedekt uit te spelen en één vak naar links of rechts te bewegen of 3) doe een speciale beweging door een kaart open uit te spelen en de desbetreffende beweging uit te voeren. Met een speciale beweging kun je de volgende fratsen uithalen: ga twee vakken naar links of rechts; ga één vak omhoog en één vak naar links of rechts; val door een plateau naar beneden; roteer jouw pion een kwart of een halve draai. Wanneer jij jouw laatste kaart hebt gespeeld, mag jij ze alle vijf gratis terug op de hand nemen.

Na de bewegingsactie doet de zwaartekracht zijn werk en valt jouw speelfiguur naar het eerstvolgende platform. Bij bewegen lopen de zijkanten van het bord als het ware door, waardoor je aan de andere kant weer opduikt. Tijdens jouw beweging kan jouw speelfiguur vakken met buit passeren. Sterfiches gaan naar jouw scorestapel. Bonusfiches voeg je toe aan jouw voorraad. Een speelfiguur van een tegenstander duw je van het speelbord. De eigenaar van een verdreven speelfiguur neemt al zijn kaarten terug op handen. Jij steelt een ster of een bonusfiche van deze speler.

Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer een bepaalde hoeveelheid sterren resteert. Dan krijg je één punt voor elke ster en één punt voor elk bonusfiche. Elk paar sterren van dezelfde kleur levert daarnaast één bonuspunt op.

Ten slotte

Door de kleuren van de speelstukken en de illustraties lijkt Gravity Superstar op het eerste gezicht een kinderspel over snoepgoed van Haribo. Laat dit je niet weerhouden van een nadere kennismaking. Achter het vrolijke uiterlijk gaat namelijk een erg leuk tactisch spel schuil. Beheer je kaarthand, plan mooie routes, verzamel onderweg de gewenste dingetjes en -boven alles- beuk met enige regelmaat je medespelers van het speelbord. Dit laatste aspect zorgt voor leuke interactie, die ertoe doet omdat je punten of een extra beurt van elkaar kunt jatten.

Gravity Superstar biedt een hoop speelplezier met een toegankelijk en vlot spelverloop. Voor veelspelers is dit een geslaagde luxe snack, voor familiespelers en kinderen een smakelijke hoofdmaaltijd.  Voor de laatste doelgroep is het wel vereist dat ze kunnen omgaan met tegenslag aan de speeltafel, anders zou de interactie tot vochtige oogjes kunnen leiden. Ik vind het spel het leukst met vier spelers op een speelbord met vier stukken. Dan sluit de balans tussen planning en interactie (lees: voorbij flitsende dieven) het beste aan op mijn persoonlijke voorkeur.

Auteur: Julian Allain
Uitgever: Sit Down!
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 20-30 minuten