Next Move Games – voorjaar 2019

Next Move Games heeft twee nieuwe spellen aangekondigd, het kaartspel 5211 en het bouwspel Tuki. Volgens de uitgever worden beide spellen in juni 2019 uitgebracht. Volgens een recent Facebookbericht van Next Move zou er op Le Festival des Jeux in Cannes al een beperkte hoeveelheid exemplaren beschikbaar zijn. De Belgische tak van Asmodee heeft me laten weten dat er in elk geval een Nederlandstalige editie komt van 5211. De Nederlandse tak van Asmodee kon ik momenteel helaas niet bereiken.

Tuki is een bouwspel van Grzegorz Rejchtman, de auteur van Ubongo. Het spelmateriaal bestaat uit polyvormige speelstukken, gekleurde stenen en witte sneeuwblokken. Hiermee moet je een inuksuk bouwen. Dit is als het ware een richtingaanwijzer van Inuit uit het Canadese noordpoolgebied. Jouw actuele constructie is gebaseerd op een opdrachtkaartje. Deze laat een configuratie van gekleurde stukken zien, die jij bij de bouw mag ondersteunen met witte sneeuwblokken. Je hebt een beperkte hoeveelheid stukken om de gevraagde wegwijzer te bouwen. Je kunt de driedimensionale stukken op verschillende manieren gebruiken. Creativiteit en ruimtelijk inzicht worden gevraagd.

Tuki is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

De speelkaarten van 5211 hebben een waarde van 1-6 in vijf kleuren/patronen. Iedere speler start met vijf handkaarten. Ze spelen tegelijk twee gedekte kaarten, draaien deze open en vullen hun hand aan tot vijf kaarten. Dit herhalen ze twee keer, maar bij de tweede en de derde slag speel je telkens maar één open kaart. Daarna worden de punten toegekend. De kaarten van de sterkste kleur gaan naar de scorestapels van de desbetreffende spelers. Maar als er te veel kaarten van de sterkste kleur zijn (hangt af van het spelersaantal), valt deze kleur af scoort de eerstvolgende kleur. Bij een gelijke stand zijn de desbetreffende kleuren sowieso uitgeschakeld. Je speelt nieuwe rondes tot het deck is uitgeput.

5211 is een bewerking van 5 Colors. Het spel is ontworpen door Tsuyoshi Hashiguchi en geïllustreerd door Chris Quilliams. 5211 is geschikt voor 3-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20-30 minuten.

Meer informatie: