999 Games dobbelt door met Warsch

999 Games dobbelt dit voorjaar als een dolle door en is daarbij niet wars van Wolfgang Warsch. Na het eerder aangekondigde Brikks, hebben ze nu ook de Nederlandstalige editie van de opvolger van Clever aangekondigd. Deze gaat bij ons Dobbel zo Clever heten, een geslaagde bewerking van de Duitse titel Doppelt So Clever. Wanneer het spel verschijnt, willen ze in Almere nog niet zeggen. Ik houd het maar op de eerste helft van dit jaar.

Ook bij Dobbel zo Clever speel je met zes dobbelstenen (zilver, geel, blauw, groen, roze en een witte joker), waarmee je op vijf manieren een mooie score probeert te halen. Het basissysteem is gelijk aan de voorganger. De actieve speler dobbelt en kiest maximaal drie keer, legt daarbij de lagere stenen af op de schaal en noteert zijn resultaat. Waarna de medespelers één steen van de schaal mogen kiezen en noteren. Dit spel introduceert een nieuwe bonusactie, waarmee de actieve speler een op de schaal afgelegde dobbelsteen opnieuw mag inzetten. Daarmee kun je op een leuke manier eerdere keuzes herstellen.

De zilveren categorie bevat vier rijen in de andere kleuren, met elk zes velden (waarde 1-6). Je kruist het gegooide zilveren getal in een kleur naar keuze. Vervolgens mag je alle deze worp op de schaal af te leggen lagere stenen ook aankruisen op de bijpassende waarde en kleur. Je krijgt per rij punten voor het aantal kruisjes (max. 22); een volle kolom levert meteen een bonus op. Gele velden moet je met een eerste worp omcirkelen, waarna je ze met een volgende worp mag kruisen. Hier krijg je punten op basis van het aantal kruisjes (max. 165); een volle rij of kolom levert meteen een bonus op. Blauw wordt ook nu gecombineerd met wit. Je noteert de som in een rij, die van links naar rechts moet afnemen. Het laatst ingevulde veld bepaalt de score (max. 78); sommige velden zijn goed voor een bonus. Groen vul je ook van links naar rechts. Hier moet je de waarde van de steen vermenigvuldigen met de afgebeelde factor. Heb je twee velden gevuld, dan trek je de tweede waarde af van de eerste en noteer je het saldo (ook wanneer negatief). De score van deze kleur is de som van de ingevulde saldi; sommige velden zijn goed voor een bonus. Roze mag je van links naar rechts zonder voorwaarden invullen, maar als je een bonus wilt incasseren moet de ingevulde waarde gelijk of hoger zijn dan hetgeen is afgebeeld. De score is de som van de ingevulde cijfers. De vossen zijn gebleven en geven jouw score aan het einde de bekende boost.

Dobbel zo Clever is ontworpen door Wolfgang Warsch. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. Dit is een ontzettend leuke variant op de dobbelhit van 2018, met uitdagende scoresystemen en vers speelplezier. Ik heb de Duitse editie al een paar keer op tafel gehad en dobbel me daarnaast suf via de app.

999 Games heeft deze week een gratis online speelbare probeerversie van Clever op zijn website gepubliceerd. Deze digitale versie werkt zo te zien op dezelfde manier als de app en is dus alleen solitair speelbaar. Zo kun je gratis en gemakkelijk kennismaken met een van de leukste dobbelspellen van dit moment.

Meer informatie: