Schmidt Spiele – voorjaar 2019

De Duitse uitgever Schmidt Spiele heeft op de Spielwarenmesse in Nürnberg een handvol voorjaarsreleases gepresenteerd. Het vreselijke leuke roll & write dobbelspel Doppelt so clever had ik al eerder genoemd, de overige in mijn ogen interessante releases van Schmidt volgen in dit bericht. 999 Games heeft deze week de Nederlandstalige editie van Clever 2 aangekondigd, ik verwacht dat ze in elk geval nog meer van Wolfgang Warsch naar Nederland gaan halen.

Bij Die Tavernen im Tiefen Thal speel je de uitbater van een herberg. Voor een succesvolle zaak heb je vanzelfsprekend ijverig personeel, een gezellige inrichting en een toereikende drankvoorraad nodig. Aan het begin stelt iedere speler zijn basisherberg samen. Deze vul je door het trekken van kaarten met verschillende gasten (van stamgast tot edelman) en medewerkers (van bordenwasser tot serveerster). De serveerster neemt de bestellingen van de klanten op. Na het uitserveren blijkt wie zijn planning goed op orde heeft, door niet alleen te kijken naar de bestellingen, maar ook naar de bevoorrading, het personeel en de inrichting van de zaak. In het spelmechanisme staan dobbelstenen centraal: werpen, kiezen en inzetten. Daarnaast probeer jij jouw persoonlijke kaartendeck succesvol uit te bouwen. Na acht rondes wordt de rekening vereffend. Het spel heeft een basismodule, die je met vier verschillende modules kunt uitbreiden.

Die Tavernen im Tiefen Thal is een ontwerp van Wolfgang Warsch. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten.

Die Kräuterhexen is een uitbreiding van Die Quacksalber von Quedlinburg (bij 999 Games De Kwakzalvers van Kakelenburg). Deze set bevat het materiaal voor een vijfde speler, nieuwe functies voor bestaande ingrediënten, introduceert het nieuwe ingrediënt narrenkruid (fiches met een variabele waarde) en ten slotte de kruidenheks. Laatstgenoemde kun je tegen betaling drie keer inhuren, om jou een handje te helpen. Doe je dat niet, dan leveren de kruidenheksen jou extra punten op.

Het roll & write dobbelspel Dizzle heeft vier scorebloks met verschillende levels. Afhankelijk van het spelersaantal speel je met 8-13 stenen. De actieve speler gooit en sorteert de stenen, waarna iedere speler één steen kiest en op een leeg veld met hetzelfde aantal ogen legt. De eerste steen begint naast een voorgedrukt kruis, de volgende altijd orthogonaal naast een eerdere steen. Kun je een steen niet aangrenzend plaatsen, dan mag je naar een passend veld naast een ander kruis springen. Kun je ook via deze ontsnappingsmogelijkheid niets plaatsen, dan mag je de resterende stenen opnieuw gooien. Levert de nieuwe worp ook niets op, dan moet je een steen van jouw scorevel verwijderen zonder de waarde te veranderen. Wanneer iedereen heeft gepast of de voorraad stenen is verbruikt, eindigt de ronde. Dan tekent iedere speler een kruis op al zijn velden met een steen erop. Na het voorgeschreven aantal rondes is het spel voorbij en worden de punten geteld. Dan verdien je punten via rijen, juwelen, puzzelsymbolen en vierkantjes; de bruine bolus is goed voor strafpunten. Er zijn ook nog speciale velden. Met een sleutelveld ontsluit je een slotveld met dezelfde kleur. Via een bomveld kun je velden van medespelers doen ontploffen (levert ze strafpunten op). Een raket geeft toegang tot speciale velden. Velden met een vlag prikkelen tot een race om de hoogste punten.

Dizzle is een ontwerp van Ralf zur Linde. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Kniffel Dice Duel is een Yahtzee-variant zonder scoreblok. Je hebt drie pogingen om één van de acht mogelijke pokercombinaties te gooien. Lukt dit, dan krijg je het desbetreffende puntenfiche. Is deze soort op, dan moet je het met minder punten doen. Wanneer je de fiches handig verzamelt, kun je ook nog eens bonuspunten verdienen. Het spelmateriaal bestaat uit een dobbelbak, vijf dobbelstenen en fiches.

Kniffel Dice Duel is een ontwerp van Thierry Denoual. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Overload is een loopspel waarbij jij jouw staafvormige pionnen via dobbelsteenworpen over het parcours beweegt. Deze pionnen worden gaandeweg geladen met ronde ringen. Wanneer je een pion inhaalt, wordt deze van een extra ring voorzien. Op zich prima, je wilt namelijk met zoveel mogelijk ringen de finish halen. Maar als een pion wordt overladen, dan moet die helemaal terug naar de startlijn.

Overload is een ontwerp van Wolfgang Riedl. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Tippi Toppi is de Duitse editie van Ken Gruhl’s Cahoots, dat vorig jaar bij Gamewright verscheen.

Meer informatie: