Frosted Games – voorjaar 2019

De Duitse uitgever Frosted Games heeft onlangs HexRoller uitgebracht, een roll & write dobbelspel van Rustan Håkansson. Er zijn acht dobbelstenen in vier kleuren met de waardes 3-8. Een speler gooit de stenen en sorteert ze op waarde. Iedere speler kiest, onafhankelijk van de medespelers, twee van deze getallen en noteert ze boven elkaar linksonder op zijn scorevel. Vervolgens worden de getallen, zo vaak als ze zijn gegooid,  genoteerd op de hexvelden van het landschap. Elk getal moet altijd grenzen aan een veld met hetzelfde getal (gedrukt of eerder ingevuld). Eens per ronde mag je een bonus doorstrepen en gebruiken: één extra veld met één van de getallen vullen; een ‘2’ op een veld naar keuze invullen; een derde getal kiezen en invullen.

Na zeven rondes volgt de eindtelling. Elke ongebruikte bonus levert dan twee punten op. Voor elke volledig gevulde grensprovincie krijg je de punten van het daar meest voorkomende getal. Idem voor de centrale provincie, maar dan met een verdubbelde score. Wanneer je de op het scorevel voorgedrukte getallen met elkaar verbindt, krijg je de desbetreffende waarde aan punten. Ten slotte krijg je bonuspunten voor een ‘straatje’ in de linksonder gevulde rijen. De achterzijde van het scorevel is bedoeld voor een variant met zeven dobbelstenen en zes rondes. HexRoller is geschikt voor 1-8 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 10-15 minuten.

Dit kwartaal verschijnt verder Revolution of 1828, een tweepersoonsspel van Stefan Feld. Het spel draait om de Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen John Quincy Adams en Andrew Jackson in 1828. De spelers moeten in vijf kiesdistricten de meeste stemmen zien te halen. Daartoe nemen ze beurtelings markers van het bord. Hiermee verzamelen ze stemmen en mogen ze bepaalde acties uitvoeren. Timing is cruciaal, want de laatste marker van een kiesdistrict is goed voor de kiesman. Dit was de eerste verkiezing waarbij de opponenten via kranten de tegenstander voor rotte vis uitmaakten om de publieke opinie te beïnvloeden. Dergelijke elementen zorgen in dit spel voor interactie.

Revolution of 1828 is een spel voor twee spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 30-60 minuten.

Frosted Games komt verder met de Duitse edities van Nemo’s War van Victory Games en een uitbreiding van Paper Tales.

Meer informatie: