Dice Settlers bij Jumping Turtle Games

Jumping Turtles Games komt in juni met een beperkte eerste oplage van de Nederlandstalige editie van Dice Settlers, de rest van de spellen volgt later dit jaar. De Nederlandstalige editie bevat een promo voor het bordspel Teotihuacan, waarvan de eerste oplage in mei wordt verwacht. Bij Dice Settlers controleert iedere speler een groepje pioniers en kolonisten, waarmee hij nieuw land ontdekt, koloniseert en beheerst. In de geest van het 4X-genre komt daar ook wat conflict en technologische ontwikkeling bij kijken. Het spel bevat 51 dobbelstenen in zes kleuren, waarvan er vijf overeenkomen met de terreinsoorten op de gebiedstegels (grasland, bos, berg, heuvel en woestijn). Er zijn vier soorten grondstoffen (goud, ijzer, hout en voedsel). Van de gebiedstegels wordt een speelveld gemaakt. De spelers strijden via hun tenten en huizen om de controle over deze tegels, wat aan het einde goed is voor punten en tijdens het spel voordeeltjes oplevert voor de aanwezige spelers. De dobbelstenen zijn als het ware jouw werkers. Je gebruikt hun vaardigheden om te exploreren, te handelen, uit te breiden en ontdekkingen te doen. Je trekt jouw dobbelstenen uit een zak, gooit ze, gebruikt ze en doet ze weer terug in de zak wanneer deze leeg is.

Elke speelronde begint met een fase waarin iedere speler zijn quotum aan dobbelstenen mag trekken en gooien. Tegen inlevering van de vereiste spulletjes mag je extra stenen pakken of het resultaat van een worp manipuleren. In de actiefase voert iedere speler in volgorde één hoofdactie uit en daarna in volgorde één tweede hoofdactie. Je mag in dezelfde ronde nooit twee keer dezelfde actie kiezen. Elke actie heeft een kostprijs. Via rekrutering kom je aan nieuwe dobbelstenen. Via exploratie plaats je een nieuwe gebiedstegel met een tent erop. Naburige spelers kunnen met een eigen tentje binnentrekken, waarna jij een extra tent mag plaatsen. Met kolonisatie kun je jouw voorraad tenten vergroten, tenten op een tegel plaatsen of tenten verwijderen. Met een aanval kun je tenten van tegenstanders overnemen. Met oogsten verkrijg je grondstoffen. Met handel verdien je winstpunten door grondstoffen of dobbelstenen in te leveren. Met research plaats je markers op technologiekaarten om punten of voordeeltjes te verkrijgen. Naast de hoofdacties mag je op een tegel met een industriesymbool een tent weghalen om een fabriek te gebruiken en op een tegel waar jij de ruime meerderheid aan tenten bezit een huis plaatsen, wat goed is voor permanente controle. Bij de eindtelling krijg je nog punten voor tegels (de meeste voor controle, de tweede plek voor de meeste tenten), voor technologie, voor dobbelstenen en voor huizen op het speelveld. Het spel bevat een volwaardige solitaire variant.

Dice Settlers is een ontwerp van Dávid Turczi. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

Meer informatie: