Drop It

Drop It is een behendigheidsspel met een rechtopstaand speelbord van doorzichtig plastic. Op dit speelbord zijn schuine lijnen en bonuscirkels in drie formaten afgebeeld. De lijnen markeren de verdiepingen, waarbij aan de zijkant wordt aangegeven hoeveel punten je daar kunt verdienen. De bonuscirkels zijn goed voor extra punten. Op de bodem en aan de randen vind je kartonnen markeringen met – afhankelijk van de gekozen soort – kleuren of symbolen. Iedere speler beschikt over een setje houten speelstukken in zijn eigen kleur. Bij twee spelers krijg je twee sets, bij drie spelers een paar stukken van de vierde kleur. De speelstukken hebben verschillende vormen: rond, driehoek, vierkant en ruit.

een demonstratie op Noorderspel 2018

De spelers moeten beurtelings telkens één speelstuk in de opening van het rechtopstaande speelbord laten vallen. Je scoort de afgebeelde punten voor de hoogste verdieping die door het speelstuk wordt geraakt en 1-3 punten voor het raken van bonuscirkels. Het is verboden om met jouw speelstuk dezelfde vorm of kleur te raken. Doe je dat toch, dan verdien je deze beurt geen punten. Dit verbod betreft niet alleen de speelstukken zelf, maar speelt ook een rol aan de randen van de verdiepingen en op de bodem van het speelbord.

Het spel is voorbij wanneer het laatste speelstuk is afgewikkeld. Dan wint de speler met de meeste punten.

Het regelboekje bevat ook nog een paar varianten: teams, beginners en jokers waarmee je een foutje kunt negeren.

Ten slotte

Drop It draait om meer dan behendigheid alleen. Er wordt ook een beetje handmanagement gevraagd, zodat je op het juiste moment over de juiste speelstukken kunt beschikken. Het is ook belangrijk om naar de voorraad van je medespelers te kijken. Dat geeft je zo nu en dan de mogelijkheid om een stuk te kiezen dat hen het leven zuurder maakt, interactie dus. De bonuspunten voor het afdekken van de kleine cirkels zijn zo aantrekkelijk, dat je af en toe wel een gokje wilt wagen. Maar in het algemeen ga je bij voorkeur toch voor de zekere punten. Maar ja, wat is zeker? Vooral in de beginfase kan een beetje zwaartekracht voor grote verschuivingen zorgen. Naarmate het speelveld voller wordt, wordt de onderliggende massa vanzelf wat stabieler.

Ik vind Drop It een erg leuk tussendoortje. Een vlot speelbare, prachtig uitgevoerde en makkelijk uit te leggen mix van behendigheid, plannen, plagen en geluk.

Auteur: Uwe Rapp & Bernhard Lach
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten