Hadara bij Hans im Glück

Op de spellenbeurs Spiel Doch!, die van 29 t/m 31 maart in Duisburg wordt gehouden, lanceert Hans im Glück het nieuwe bordspel Hadara. Dit is een ontwerp van Benjamin Schwer, die vorig jaar tekende voor Crown of Emara bij Pegasus. Hans im Glück hanteert en bewaakt ook deze keer zijn eigen communicatiestrategie. Men biedt nu nog niet veel meer dan een teaser met een promotietekst, halverwege de maand volgt meer spelinhoudelijke informatie, later gevolgd door videomateriaal. Als ik het goed begrijp, volgt na de Spielwarenmesse in Nürnberg ook bericht over releases in andere talen. Ik neem aan dat Nederland erbij zal zijn. Update: 999 Games heeft ‘m op 5 februari aangekondigd.

In dit spel koloniseer je de speelwereld met personen uit verschillende culturen, continenten en tijdperken. Met hulp van deze personen voed jij jouw bevolking, vergroot jij jouw inkomen, sticht je kolonies, bouw je beelden en verdien je winstpunten. Je hebt voldoende goud nodig om de personen te betalen. Soms kan het handig zijn om er een de laan uit te sturen. Verder gaat jouw aandacht uit naar landbouw, cultuur en militaire macht. Een eerste blik op het spelmateriaal toont een centraal speelbord en een tableau voor iedere speler, met allerlei sporen en plaats voor personagekaarten.

Op het centrale speelbord vind je een wiel met vijf creaturen (draak, pegasus, leeuw, aap en scarabee), die elk een beschaving vertegenwoordigen. Gedurende een tijdperk trek je kaarten van het deck waar jouw symbool naar wijst. Omdat het wiel vervolgens draait, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor de spelers.

Hadara is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

Meer informatie: