Abacusspiele – voorjaar 2019

De Duitse uitgever Abacus heeft vandaag het kaartspel Pearls uitgebracht. Het spelmateriaal bestaat uit honderd parelkaarten (in zeven kleuren, met elk een waarde van 0, 1, 2, 3 of 5) en tien parelkettingkaarten (waarde 4-9). Het spelersaantal bepaalt welke kaarten meedoen. Iedere speler krijgt zes parelkaarten. De rest vormt een trekstapel en een open aanbod met zes kaarten. De actieve speler moet A) parelkaarten pakken of B) parelkaarten uitspelen. Wanneer je kaarten pakt (A) kies je één kleur, neem je alle parels van die kleur uit het aanbod op de hand en vul je het aanbod ten slotte aan tot zes kaarten. Jouw harde handlimiet is altijd tien kaarten. Wanneer je kaarten speelt (B) leg je een of meer kaarten van één kleur (eventueel versterkt met jokers) op jouw scorestapel. Evenaar je hiermee de exacte waarde van een beschikbare parelketting, dan leg je die ketting ook op jouw scorestapel. Het einde wordt ingeluid wanneer de trekstapel is uitgeput of de laatste parelketting is gepakt. Dan tel je de waarde van de kaarten in jouw scorestapel en trek je de waarde van jouw handkaarten ervan af.

Pearls is een ontwerp van Christian Fiore en Knut Happel. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van vijftien minuten. Op het Spellenspektakel 2018 liet de eigenaar van 999 Games weten dat hij dit verzamelspelletje voor de neus van de concurrent had opgevist.

Deckscape: Behind the Curtain is de vijfde titel in de escape room spellen reeks die door 999 Games onder de naam Pocket Escape Room wordt uitgegeven. In deze coöperatieve puzzelspellen word je via zestig speelkaarten met voorwerpen en raadsels ondergedompeld in de escape room beleving. Werk goed samen, los de puzzels op en ontsnap op tijd uit het laboratorium. Bij deze reeks wordt het spelmateriaal niet verbruikt of beschreven, waardoor je het spel na de oplossing aan een ander kunt doorgeven. Deze titel komt ongetwijfeld ook naar Nederland.

3 Secrets: Crime Time is een deductiespel dat gebruikmaakt van een bijbehorende gratis app. De detectives moeten de drie geheimen van een personage ontdekken voordat de tijd verstrijkt. Je kunt het spel in twee teams of volledig coöperatief spelen. Een van de spelers speelt de rol van supercomputer HAL. Alleen hij kent de waarheid, de andere spelers moeten hem bevragen. Een speelkaart wordt omgedraaid. Deze toont op de voorkant het personage in een bepaalde situatie. Drie elementen zijn met een kleur uitgelicht. Het verhaal, de geheimen en de aanwijzingen staan op de achterkant. HAL leest de achterkant voor zichzelf, waarna het spel begint. De detectives hebben vijf minuten voor elk van de drie geheimen. Ze mogen van alles vragen. Hal mag alleen antwoorden met ‘ja’, ‘nee’, ‘niet helemaal’ of ‘dat is irrelevant’. Hal kan voor elk geheim een aanwijzing geven, maar dan halveert de resterende tijd.

3 Secrets: Crime Time is een ontwerp van Martino Chiacchiera en Pierluca Zizzi. Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Abacus komt verder met Duitse edities van de coöperatieve Q System Sherlock spellen van de Spaanse uitgever GDM Games, een Duitse editie van Roberto Fraga’s behendigheidsspel Crazy Eggz en Rüdiger Dorn’s kinderspel So ein Mist. Over het laatstgenoemde spel kon ik tot op het moment van schrijven van dit bericht geen inhoudelijke informatie vinden. Zo te zien is het een loopspel met dobbelstenen en houten dieren.

Meer informatie: