Pechvogel bij 999 Games

999 Games heeft de afgelopen weken een deel van de plannen voor de eerste helft van 2019 gedeeld. Wanneer ik op zoek ga naar een rode draad in de nieuwe releases, zie ik er op het eerste gezicht twee: vogels en dobbelen. Deze elementen komen samen in het dobbelspelletje Pechvogel. Het spelmateriaal bestaat uit zeven zeszijdige dobbelstenen. Elke steen heeft de waardes 3-7 en één pechvogel. Er zijn verder vijftien puntenfiches (drie van elke waarde), dertien frustratiestenen, één raaffiche en een tableau. De actieve speler gooit alle stenen, kiest een cijfer uit en legt alle stenen met dit resultaat samen met alle gegooide pechvogels op het tableau. Je gooit door totdat je vier stenen met dit cijfer hebt verzameld of drie pechvogels. Met vier dezelfde cijfers verdien je een puntenfiche met dezelfde waarde. Deze mag je uit de voorraad pakken of van een medespeler stelen. In het laatste geval verwijder je een ander fiche in de voorraad uit het spel. Met drie pechvogels moet je alle frustratiestenen van het tableau nemen (of één uit de voorraad wanneer daar niets ligt). Bij een gulzig resultaat met meer dan vier cijfers of meer dan drie pechvogels, krijg je het raaffiche erbij.

Eens per beurt mag je een frustratiesteen in de voorraad afleggen om jouw laatste worp opnieuw te gooien. Daartoe kunnen medespelers jou ook dwingen, door desgewenst ieder één steen op het tableau af te leggen. Mocht je na deze gedwongen worp drie pechvogels hebben, dan moet je alle frustratiestenen op het tableau nemen. Heb je dan minder dan drie pechvogels, dan gaan de frustratiestenen terug naar de desbetreffende spelers en krijgen zij er eentje van jou (of uit de voorraad) bij. Beide bonusacties met frustratiestenen mogen alleen vanaf jouw tweede worp worden ingezet. Bovendien mag dit niet bij een gulzig resultaat of een nulworp zonder pechvogels of het gekozen cijfer. Het spel is voorbij wanneer er geen puntenfiches meer in de voorraad liggen. Dan krijg je punten voor de puntenfiches en drie strafpunten per frustratiesteen (zeven per steen wanneer je de raaf bezit).

Pechvogel is ontworpen door Peter Jürgensen en geïllustreerd door Doris Matthäus (een van mijn favoriete illustratoren, die ook hier weer veel expressie en sfeer in een op zich basale tekening weet te krijgen). Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Deze Nederlandstalige editie wordt begin maart verwacht.

Meer informatie: