Clever dobbelt door

De Duitse uitgever Schmidt Spiele komt deze maand met Doppelt So Clever, een zelfstandig speelbare opvolger van het vreselijk leuke dobbelspel Clever. Ook hier speel je met zes dobbelstenen (zilver, geel, blauw, groen, roze en een witte joker), waarmee je op vijf manieren een mooie score probeert te halen. Het basissysteem is gelijk aan de voorganger. De actieve speler dobbelt en kiest max drie keer, legt daarbij de lagere stenen af op de schaal en noteert zijn resultaat, waarna de medespelers één steen van de schaal mogen kiezen. Dit spel introduceert een nieuwe bonusactie, waarmee de actieve speler een op de schaal afgelegde dobbelsteen opnieuw mag inzetten. Daar kun je op een leuke manier mee bijsturen.

De zilveren categorie bevat vier rijen in de andere kleuren, met elk zes velden (waarde 1-6). Je kruist daar het zilveren getal op de desbetreffende waarde in een kleur naar keuze. Vervolgens mag je alle deze worp op de schaal af te leggen andere stenen ook noteren op de juiste waarde en kleur. Je krijgt per rij punten voor het aantal kruisjes (max. 22). Een volle kolom levert meteen een bonus op. De tien gele velden moet je eerst met een worp omcirkelen, alvorens je ze met een volgende worp mag aankruisen. Hier krijg je de punten op basis van het aantal kruisjes (max. 165). Een volle rij of kolom levert meteen een bonus op. Blauw wordt ook nu gecombineerd met wit. Je noteert de som in een rij, die van links naar rechts moet afnemen. Het laatst ingevulde veld bepaalt de score (max. 78). Sommige velden zijn goed voor een bonus. Groen vul je ook van links naar rechts. Hier moet je de waarde van de steen vermenigvuldigen met de afgebeelde factor. Heb je twee velden gevuld, dan trek je de tweede waarde af van de eerste waarde en noteer je het saldo (ook wanneer negatief). De score van deze kleur is de som van de ingevulde saldi. Sommige velden zijn goed voor een bonus. Roze mag je van links naar rechts zonder voorwaarden invullen, maar als je een bonus wilt incasseren moet de ingevulde waarde gelijk of hoger zijn dan hetgeen is afgebeeld. De score is de som van de ingevulde cijfers. De vossen zijn gebleven en geven je score aan het einde de bekende boost.

Doppelt So Clever is ontworpen door Wolfgang Warsch. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. Gezien een foto op Instagram haalt 999 Games dit spel ook naar Nederland.

Meer informatie: