999 Games in de val

999 Games heeft met Brikks een tweede roll & write dobbelspel van Wolfgang Warsch aangekondigd. In dit spel scoor je punten door Tetris-blokken op jouw scoreblad te noteren. De actieve speler gooit twee dobbelstenen. De zeszijdige steen bepaalt de rij en de vorm van het blok, de vierzijdige steen de kolom en daarmee de oriëntatie van het blok. Bij de zwarte blokken werkt dit net een beetje anders. De actieve speler mag de stenen één keer opnieuw gooien. De spelers markeren het resultaat met een fiche op hun overzichtsblad. Vervolgens moeten alle spelers het desbetreffende blok op hun scoreblad naar beneden laten vallen. Je kiest zelf waar je ‘m laat vallen. Raakt een blok onderweg een obstakel, dan blijft hij liggen. Je mag tijdens het vallen naar links en rechts schuiven om het blok geschikt door openingen te krijgen. Zie je een blok helemaal niet zitten, dan mag je het opblazen. Dit kun je drie keer tijdens het spel doen. Tegen betaling van energie mag je het fiche op jouw overzichtsblad naar een naburige kolom verplaatsen, waarmee je de oriëntatie van het blok wijzigt. Voor vijf energiepunten mag je zelfs gericht een ander blok uitkiezen. Energiepunten verdien je door met een blok op jouw scoreblad een veld met de juiste kleur te bedekken. Een sterke positie op het energiespoor is ook nog eens goed voor kruisjes op het bonusspoor. Die krijg je ook wanneer je met één blok twee complete rijen tegelijk voltooit.

Het spel is voorbij wanneer geen enkele speler een passend blok kan plaatsen. Dan worden de punten geteld. Een rij met tien volle velden is vijf punten waard, negen velden zijn goed voor twee punten en acht velden voor één. Bij de hogere rijen wordt dit verdubbeld, bij de bovenste rij zelfs verviervoudigd. Je krijgt 0-75 punten voor het bonusspoor en ook nog wat puntjes voor ongebruikte bommen en energie. Het regelboekje sluit af met een paar ‘levels’, een variant voor twee spelers en regels voor solitair spel.

Brikks is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. De exacte releasedatum heb ik nog niet gezien, maar ik verwacht dat deze nog voor Zuiderspel zal opduiken. Nu 999 Games toch zo lekker aan de rol is met Wolfgang Warsch, zou je verwachten dat de opvolger van Clever ook in de pijpleiding zit. We gaan het merken.

(Update: 999 Games heeft op het laatste moment de naam gewijzigd van Bricks naar Brikks).

Meer informatie: