Yspahan wordt Corinth

Days of Wonder komt in maart met het roll & write dobbelspel Corinth. Op tafel ligt een gemeenschappelijk havenspeelbordje. Iedere speler heeft een eigen scoreblad en begint daarop met één munt en één geit. De actieve speler krijgt negen witte dobbelstenen en kan er maximaal drie gele bijkopen (die alleen hij mag gebruiken). De actieve speler gooit alle beschikbare dobbelstenen en sorteert ze op waarde. De dobbelstenen met de hoogste waarde worden op het gouddistrict van de haven geplaatst. De andere dobbelstenen worden per groep op een ander district geplaatst, beginnend met de laagste waarde in het geitendistrict enzovoort. De actieve speler kiest als eerste een groep dobbelstenen, haalt deze van de haven en voert de desbetreffende actie uit. Met een goud- of geitenactie verzamel je de desbetreffende grondstof. Via de stenen in één van de vier andere districten lever je goederen aan winkels in dat district op jouw scoreblad. Daartoe kruis je evenveel symbolen aan als het aantal stenen. Wanneer je de drie winkels in een district als eerste vult, levert dit een bonus op. Jouw scoreblad bevat ook een markt, waarop je als alternatieve actie een dienaar kunt ‘verplaatsen’. Je verzet hem zoveel velden als de waarde van de stenen uit de gekozen groep (te muteren tegen betaling van munten). Je tekent een pad, omcirkelt het veld waarop hij eindigt en ontvangt de daar afgebeelde bonus.

Aan het einde van zijn beurt mag de actieve speler één of meer gebouwen bouwen voor goud en/of geiten. Een tempel levert punten op voor gebouwen, een magazijn verhoogt de leveringscapaciteit, met een stal mag je dedienaar gratis meer of minder bewegen en met een winkel verhoog je de opbrengst van muntacties. Ten slotte mogen de medespelers in volgorde een actie uitvoeren door een resterend setje stenen te kiezen.

Corinth is een ontwerp van Sébastien Pauchon, dat is gebaseerd op zijn eerdere bordspel Yspahan. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20-30 minuten.

Op de website van Days of Wonder kun je o.a. de Nederlandstalige spelregels downloaden. Ik vermoed daarom dat er een Nederlandstalige editie komt, maar de daarvoor verantwoordelijke Asmodeetjes zijn niet zo actief in de communicatie over dergelijke voornemens. Verder zijn de Vlaamse en de Nederlandse tak ook niet zo van onderlinge samenwerking wanneer het om Nederlandstalige edities gaat. Ergo, we zullen wel zien wat waar en wanneer opduikt.

Meer informatie: