Journeys in Middle-earth

De Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games komt medio april 2019 met The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth, een coöperatief avonturenspel in Tolkien’s Midden-aarde. Dit bordspel maakt gebruik van een bijbehorende app om de spelers door de avonturen te leiden en om vijanden en gebeurtenissen te besturen. Elk individuele avontuur is daarbij onderdeel van een grotere campagne. De Bones of Arnor campagne bestaat uit veertien avonturen, waarmee de spelers allerlei kanten op kunnen.

De spelers vormen een reisgenootschap met verschillende helden. Elke held heeft een uniek deck met ‘skill’ kaarten om de avonturen te doorstaan. Je gebruikt dit deck voor exploratie, het overwinnen van gevaren, het bevechten van vijanden en voor jouw interactie met de bewoners van Midden-aarde. Wanneer je een ‘skill test’ moet uitvoeren, trek je kaarten in de hoop om voldoende van de gevraagde symbolen te verzamelen. Je kunt de kaarten ook uit jouw skill deck halen om ze aan jouw held te koppelen voor de versterking van bepaalde eigenschappen.

Elke held kiest een rol, als het ware een specialisatie met bijbehorende vaardigheden. Je kunt deze rol in de loop van een campagne ontwikkelen, maar je kunt ook van rol wisselen tussen de avonturen.

In het eerste avontuur leren de spelers de landkaart kennen. Dit zijn dubbelzijdige tegels, die gaandeweg aan het speelbord worden toegevoegd. Veel avonturen spelen zich op deze hoofdkaart af, maar soms stap je over naar de ‘battle map’, waar je op detailniveau gevechten kunt voeren.

Midden-aarde is geen veilige plek. Tijdens je avonturen stuit je op orks, trollen en erger. Deze worden op het speelveld vertegenwoordigd door miniaturen. De app bepaalt hoe ze zich gedragen.

Voor dit spel wordt ook een afzonderlijke Middle-earth Gamemat uitgebracht. Wanneer je het bordspel bij de uitgever zelf bestelt, krijg je er vijf tableaus voor de helden bij.

The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth is een ontwerp van Nathan Hajek en Grace Holdinghaus. Het spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf veertien jaar.

Meer informatie: