Take 5!

Take 5! (Duitse titel: 6 Nimmt!) is het succesvolste spel van de Duitse spelauteur Wolfgang Kramer. Wereldwijd zijn er meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. De eerste Duitse editie verscheen in 1994 en won dat jaar zowel de Deutsche Spiele Preis als de Kartenspielpreis. 999 Games kwam in 2002 met een Nederlandstalige editie onder de naam Take 5!. Het spel bestaat uit 104 speelkaarten, genummerd van 1 t/m 104. Op de kaarten zijn tevens een of meer runderen afgebeeld, in de zin van ‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Deze runderen zijn strafpunten, die je zelf probeert te vermijden en jouw medespelers van harte gunt.

Iedere speler krijgt aan het begin van de ronde tien kaarten. Per beurt kiest iedereen één van zijn handkaarten, legt deze gedekt op tafel, waarna ze worden omgedraaid en afgewikkeld. De kaarten worden in oplopende volgorde in rijen aangelegd achter de vier op tafel liggende startkaarten. De speler met de laagste kaart begint, enzovoort. De kaart moet altijd in de rij worden gelegd waar de laatste kaart het kleinste verschil met de nieuwe kaart heeft. Op deze wijze ontstaan oplopende kaartreeksen. De speler van de zesde kaart van een rij is de pisang: Take 5!, d.w.z. hij moet de eerste vijf kaarten van de rij op zijn scorestapel leggen. Wie een kaart speelt die zo laag is dat deze in geen enkele rij past, moet alle kaarten van een willekeurige rij op zijn scorestapel leggen. De gespeelde zesde kaart wordt vervolgens de eerste kaart van de nieuwe rij.

Na tien slagen is het over en telt iedereen zijn strafpunten, de op de ‘gewonnen’ kaarten afgebeelde runderen. Je speelt door totdat iemand 66 of meer runderen heeft verzameld. Dit rund is de grote verliezer, degene met de minste runderen is de winnaar.

Ten slotte

Ik vind Take 5! het leukst met veel spelers. Het spel is dan lekker wild, de strafpunten vliegen je om de oren. De ontwikkeling van de rijen is dan onvoorspelbaar. Je denkt een veilige kaart te spelen, maar voor je het weet heb je een enorme veestapel te pakken. Bij minder spelers verloopt het wat rustiger. Als je dan met de volledige voorraad kaarten speelt, weet je niet welke kaarten deze ronde wel en welke niet in het spel zitten. Heb je bij minder spelers behoefte aan wat meer controle, dan verdient het aanbeveling om met minder kaarten te spelen. Take 5! is een van de leukste rare kaartspellen in mijn collectie. Het zit goed in elkaar, speelt vlot en is zeer verslavend.

Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-10
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten