Een speels 2019

Ik wens de bezoekers van Bordspeler.nl een gezond, voorspoedig en uiteraard ook speels 2019.

Bordspeler.nl trok in 2018 268.200 bezoekers, gemiddeld 735 per dag, een daling van 5% ten opzichte van 2017. Zoals gebruikelijk waren november en december de topmaanden met meer dan 1.000 bezoekers per dag. Volgens de geregistreerde zoekopdrachten kwamen de zoekers het afgelopen jaar met name voor EXIT, The Mind en Spiel/Essen. De meeste bezoekers komen echter via hun favorieten en directe links binnen. Het aan deze website gekoppelde Twitteraccount heeft vorig jaar de 1.000-grens geslecht en heeft nu 1.034 volgers. Ik gebruik Twitter als vehikel voor korte nieuwsberichtjes en links, die vervolgens als een wekelijkse ‘Kort Nieuws’ bundel op de website belanden. Daarnaast gebruik ik Facebook vooral om het daar circulerende spellennieuws te volgen, maar zo nu en dan plaats ik eigen content. Tot plezier van mijn niet spelende vrienden is de automatische koppeling tussen Twitter en Facebook in de loop van 2018 verdwenen, zodat zij niet langer worden overspoeld door speelse nieuwtjes.

2018 was een geslaagd jaar op beursgebied (het is maar goed dat Trump na zijn eenmalige uitstapje in spellenland niet actief is gebleven in onze tak van sport). Ik heb veel plezier beleefd aan mijn bezoeken aan Zuiderspel, Noorderspel, Spiel (ondanks de ongemakken van een eenmalige samenwerking met een andere journalistieke partner dan mijn trouwe beursgenoot Bob), Spellenspektakel en last but not least Spel in Antwerpen. Andere Nederlandse spellendagen heb ik minder vaak bezocht dan me lief is, maar dit biedt kansen voor goede voornemens in 2019.

Een jaar geleden heb ik als aardigheidje Gentes tot mijn eigen Spel van het Jaar uitgeroepen. Van dit prachtige ontwikkelingsspel is inmiddels ook een Nederlandstalige versie verschenen (al hoorde ik vrienden de afgelopen maanden klagen over een vertraagde uitlevering). Ik heb besloten om ook deze jaargang een Spel van het Jaar te kiezen. Dat had met Ganges zomaar weer een expertspel kunnen worden, maar 2018 was wat mij betreft het jaar van Wolfgang Warsch, een spelauteur die ik een jaar geleden nog niet kende. Hij gooide hoge ogen bij de Spiel des Jahres verkiezing van 2018, met nominaties voor The Mind, Clever en de Kwakzalvers van Kakelenburg en ging in het najaar vrolijk verder met andere interessante titels. Kwakzalvers werd in juli uitgeroepen tot het Duitse Kennerspiel des Jahres. Mijn favoriet van het genomineerde trio is het vreselijk leuke roll & write dobbelspel Clever, dat ik het afgelopen jaar tientallen keren heb gespeeld (om nog maar te zwijgen over de solitaire sessies op mijn iPad en iPhone). Lekker dobbelen, veel variatie en kicken op mooie kettingreacties, ik lust er wel pap van.

Ergens in december 2019 (de exacte datum weet ik niet) start de  25ste jaargang van mijn website over spelletjes. Ik won in december 1995 een gratis internetabonnement bij de Amersfoortse provider Hacom, wat na een paar dagen stoeien met HTML een eerste homepage met mijn Oostenwind columns uit het toenmalige verenigingsblad van Ducosim opleverde. In de loop van 1997 is dit uitgegroeid tot de website Spelweb met nieuwsberichten en recensies, die een paar jaar later overging in Bordspel.com. Sinds 2012 ben ik actief in de oranje jas van Bordspeler.nl.

een primitieve voorloper uit mei 1997

Spelen is een schitterende hobby. Je ontsnapt even aan de dagelijkse gang van zaken en kunt de zinnen verzetten, je prikkelt de grijze cellen en je wordt getrakteerd op sociale interactie met gezellige medespelers. Ik vind dit een geweldige combinatie en besteed hier met plezier vrije tijd aan. Ik vond dit de afgelopen decennia zelfs zo leuk, dat ik veel extra tijd ‘opofferde’ om anderen enthousiast te maken voor de spellenhobby.

Veel Nederlandse uitgevers zijn de laatste jaren niet of nauwelijks te bewegen om mij regelmatig informatie over hun spellen te verstrekken, waardoor het informeren van Nederlandstalige spelers extra tijd en moeite kost. Uitgevers zijn tegenwoordig zelf actief op social media en lijken weinig tot geen waarde te hechten aan een onafhankelijke spellennieuwssite met zorgvuldig opgebouwde spelbeschrijvingen. Sommige uitgevers lijken daarnaast vooral verzot op fanblogs met kritiekloze en/of nietszeggende recensies. Het lijkt erop dat ik veel tijd en geld steek in de promotie van commerciële producten, terwijl belangrijke stakeholders niet of nauwelijks zijn geïnteresseerd.

Ik heb deze gedachten de afgelopen maanden laten rijpen. In 2019 zal er in elk geval iets gaan veranderen op deze website, maar ik vind het nu nog te vroeg om hierover concrete mededelingen te doen. Vooruitlopend op komende ontwikkelingen heb ik alvast besloten om de nieuwsfeed naar Bordspelmania te stoppen per 1 maart 2019. Dan hoef ik bij het doorhakken van knopen geen rekening te houden met eventuele gevoeligheden of belangen van derden.

Speel ze!

Erwin