Clever

Clever is de Nederlandstalige editie van de Duitse dobbelhit Ganz schön clever. Dit is een ‘roll & write’ dobbelspel waarbij iedere speler op zijn eigen scoreblad bijhoudt wat hij heeft gedobbeld. De actieve speler gooit zes dobbelstenen (wit, groen, geel, blauw, oranje en paars). Vervolgens kiest hij één steen en noteert hij de score bij de desbetreffende kleur. Alle andere stenen met een lagere waarde worden, zonder hun gegooide waarde te wijzigen, afgelegd in de doos. Met de overgebleven stenen herhaalt hij dit ritueel twee keer. De medespelers mogen ten slotte het resultaat van één van de in de doos afgelegde stenen noteren.

Het resultaat van de gele en de blauwe steen noteer je met een kruisje in het desbetreffende veld op een ‘spreadsheet’. Bij geel verdien je punten met volle kolommen en bonussen met volle rijen of een diagonaal. Blauw geeft een progressieve score voor het aantal kruisjes en bonussen voor volle rijen en kolommen. Bij blauw noteer je altijd de som van de blauwe en de witte steen. Wit kun je ook als joker noteren bij een kleur naar keuze. De andere drie kleuren zijn lange rijen, die van links naar rechts opeenvolgend moeten worden gevuld. Bij groen loopt de waarde op met zo nu een dan een reset, bij oranje mag je alles invullen en is het interessant om de zessen bij de verdubbelaars te noteren, bij paars moet je oplopend invullen, waarbij je na elke zes opnieuw mag beginnen met tellen. Ook op deze sporen kom je onderweg leuke bonussen tegen. Een bonus bestaat uit een gratis kruisje of getal, het recht om opnieuw te gooien, een virtuele extra dobbelsteen of – last but not least – een vos.

Na het voorgeschreven aantal rondes worden de punten geteld. Dan kruipt de vossenbonus uit zijn hol. Voor elke vos krijg je de punten van jouw laagst scorende kleur, wat fors kan oplopen. De speler met de hoogste som wint het spel.

Ten slotte

Ik heb Clever tientallen keren gespeeld (de app met de solovariant zelfs honderden keren) en ben zeer gecharmeerd van dit dobbelspel. De variatie in scoremethoden is al leuk, het verzamelen van de juiste bonussen op de juiste momenten geeft het spel extra pit. Het allerleukste is de kans om helemaal los te gaan met een indrukwekkende kettingreactie. Ook bij Clever doe je mee in de beurt van de ander, maar kan de actieve speler sturen wat er blijft liggen voor de buren. Houd je van dobbelen op niveau? Dan is dit een spel dat in jouw collectie thuishoort.

Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten