Reef

Eind september kwam Asmodee NL met de Nederlandstalige editie van het bordspel Reef van Next Move Games. In dit spel vult iedere speler zijn eigen koraalrif met gekleurde koraalstukken en verdient hij punten met bepaalde patronen. Het spelmateriaal van Reef bestaat uit vier individuele speelborden, 112 plastic koraalstukken in vier vormen en kleuren, zestig speelkaarten en tientallen puntenfiches. Iedere speler begint met twee handkaarten en met vier verschillende koraalstukken op zijn speelbord. De rest van de kaarten vormt een open trekstapel met een open aanbod van drie kaarten ernaast.

De actieve speler moet één kaart van de stapel of het aanbod nemen (zonder zijn handlimiet van vier kaarten te overschrijden), of één kaart uitspelen om zijn koraalrif te vergroten en eventueel te scoren. Wanneer een speler de bovenste kaart van de open trekstapel kiest, moet hij één 1-puntfiche op de kaart met de laagste waarde uit het open aanbod leggen. Dergelijke fiches gaan naar de speler die de desbetreffende kaart later kiest. Nadat je een handkaart hebt gespeeld, moet je de twee daarop afgebeelde koraalstukken uit de voorraad nemen en op jouw speelbord plaatsen. Dit mag op een leeg veld, op een ander stuk of op een stapel (met een limiet van vier stukken). Eenmaal geplaatste stukken blijven de rest van het spel liggen. Vervolgens mag je het patroon scoren dat onderop de gespeelde kaart is afgebeeld. Daartoe vermenigvuldig je de op de kaart afgebeelde patroonwaarde met het aantal keren dat dit patroon op jouw bord voorkomt. Het bovenste koraalstuk van elke stapel bepaalt de huidige kleur/soort. Voor sommige patronen is ook de hoogte van een stapel relevant. Bij sommige jokerpatronen gaat het alleen om de hoogte. Andere kaarten leveren punten op voor bepaalde koraalkleuren rond een andere kleur.

Het spel eindigt meteen wanneer de kaartstapel is uitgeput of aan het einde van de ronde waarin minstens één koraalsoort is verbruikt. Voor elke resterende handkaart mag je dan nog één keer het afgebeelde patroon scoren. Ten slotte tellen de spelers hun winstpunten.

Ten slotte

Plan B/Next Move is pas sinds 2017 actief en heeft nog maar een handvol spellen uitgebracht. Tot nu toe is elk spel een hit op mijn speeltafel, zo ook Reef. Deze mix van patronen leggen en je kaarthand managen is eenvoudig uit te leggen, ziet er prachtig uit, speelt lekker vlot, maar heeft voldoende diepgang en pit. De dubbele functie van de kaartjes is op een leuke manier ‘frustrerend’, omdat je bijna nooit kunt scoren met wat je in dezelfde ronde erbij krijgt. Dit levert altijd spanning op tussen scoren en het verzamelen van nieuwe koraalstukken. Deze spanning loopt later hoog op, omdat het uitputten van een koraalsoort het einde van het spel activeert. Bij het verzamelen van de juiste kaartjes en het leggen van de patronen moet je vooruit kijken, omdat sommige kaartcombinaties in een reeks met een minimale inspanning veel punten kunnen opleveren.

De spelersinteractie beperkt zich tot het wegkapen van lucratieve kaartjes voor de neuzen van de medespelers, maar dit doe je bij voorkeur wanneer het iets toevoegt aan jouw eigen scorepotentieel. Omdat ik een beetje vooruitdenken en combineren wel zo prettig vind, speel ik Reef het liefst met twee of drie spelers. Bij een volle bezetting komt dit namelijk wat minder uit de verf, omdat je dan nauwelijks op het kaartaanbod kunt anticiperen.

Auteur: Emerson Matsuuchi
Uitgever: Next Move Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30-45 minuten