Winnaars Gouden Ludo 2018

Vanavond zijn de winnaars van de Gouden Ludo 2018 bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst voorafgaand aan de beurs Spel 2018 in Antwerpen. De Gouden Ludo is dé Vlaamse spellenprijs. De Gouden Ludo kent, net als de Nederlandse zusterprijs, twee categorieën: familie en expert. Eind september waren in elke categorie drie spellen genomineerd voor de eindronde. Een grote groep Vlaamse spellenclubs heeft uit de genomineerden de twee winnaars gekozen.

De winnaar in de categorie familie is het internationaal meermaals bekroonde legspel AZUL. Dit spel is ontworpen door Michael Kiesling , wordt uitgegeven door Next Move Games en in het Nederlandse taalgebied verspreid door Asmodee. De organisatie van de Gouden Ludo schrijft over dit spel: ‘de bijzonder fraaie vormgeving van het spel springt meteen in het oog. Het materiaal is zo mooi en duurzaam dat het een plezier is om te hanteren. Het spel zelf is een toegankelijke mix van een vlot en interactief marktmechanisme en een uitdagende patronenpuzzel, waarin ook een licht raceaspect verscholen ligt. De puntentelling kan voor nieuwe spelers eventjes verwarrend zijn, maar van zodra die duidelijk is, speelt Azul vlot en vrolijk weg bij spelers van alle leeftijden’.

De andere genomineerden waren Berenpark en Queendomino.

De winnaar in de categorie expert komt van Vlaamse bodem. Het worker placement bordspel PIXIE QUEEN is ontworpen door Rudy Seuntjens en wordt uitgegeven door zijn uitgeverij Game Brewer. De organisatie van de Gouden Ludo schrijft over dit spel: ‘het spel is erg uitdagend omdat niet minder dan 21 verschillende actievelden bestaan, waaruit elke speler, in functie van de plaats waar hun respectieve pixies staan, uit te voeren acties kiest, zoals pixies laten werken, stelen, promoveren, straffen, ruilen, offeren, straffen of gokken. Een erg gebalanceerd bordspel met een erg mooi vormgegeven thema’.

De andere genomineerden waren Altiplano en Gaia Project.

Commentaar: het zal weinigen verbazen dat de internationale spellenprijzenveelvraat Azul nog niet is uitgegeten. De Vlaamse spelliefhebbers hebben hiermee een prachtige winnaar gekozen. Ik vind het ook leuk dat de relatief jonge uitgever Game Brewer de strijd met de galactische zwaargewicht van White Goblin Games heeft gewonnen (het slaapverwekkende Altiplano nam ik niet serieus als kanshebber). Gaia Project zou ook een mooie winnaar zijn geweest, maar deze waardering van en stimulans voor een nieuwkomer heeft wel iets.

Meer informatie: