Spel 2018 in Antwerpen

Op zaterdag 24 en zondag 25 november organiseren de Vlaamse Forum Federatie en Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen de jaarlijkse spellenbeurs Spel. In 2014 verhuisde het evenement naar de Waagnatie Expo & Events in Antwerpen, waar je dit jaar voor de vijfde keer twee dagen kunt genieten van gezelschapsspellen in alle soorten en maten.

Wat begon als een kleine eendaagse beurs met enkele honderden bezoekers is de laatste jaren uitgegroeid tot een drukbezochte tweedaagse spelhappening met 3750 bezoekers. Spelliefhebbers, uitgevers en auteurs maken in een ongedwongen sfeer kennis met elkaar. Honderden gezelschapsspellen kunnen door spelliefhebbers naar believen worden ontdekt, uitgetest en aangekocht.

Je kunt op SPEL onder meer de nieuwe titels van Asmodee, 999 Games, White Goblin Games, Ravensburger, Game Brewer, Jumping Turtle Games en andere Belgische en Nederlandse uitgevers spelen. Daarnaast kun je terecht bij Portal Games uit Polen en Queen Games uit Duitsland. De demonstrateurs zorgen ervoor dat je enkel een speeltafel hoeft uit te kiezen, het spel wordt jou uitgelegd en het spelen kan beginnen. Verder zijn er spelauteurs, die je op SPEL laten ruiken aan prototypes van spellen die nog niet op de markt zijn gebracht.

de naburige zaal in 2014

Naast de demonstraties van de verschillende uitgevers leggen de vrijwilligers van Forum Federatie gezelschapsspellen uit op verschillende themapleinen. Op het Gouden Ludo-plein worden bijvoorbeeld de spellen uitgelegd die tot winnaar of genomineerde van de Vlaamse Spellenprijs 2018 (Gouden Ludo) werden bekroond. Mocht je tussen alle gedemonstreerde spellen niet aantreffen wat je zoekt, zal je in de uitgebreide uitleenstand vast en zeker een spel vinden dat jou aanspreekt.

Ook op Spel 2018 organiseert Bordspelmania zijn populaire ‘uitgeversrally’. Dit is een fotozoekwedstrijd waaraan de meeste op de beurs aanwezige uitgevers deelnemen. Per uitgever is een fragment van een spel gefotografeerd. Aan jou de taak om op het Spellenspektakel de juiste titels en uitgevers bij deze foto’s te zoeken. Bij de Bordspelmania stand kun je het deelnameformulier ophalen en inleveren. Met de uitgeversrally kun je leuke prijzen winnen, ook wanneer je maar een paar spellen hebt ontdekt.

Bordspelmania organiseerde een populaire uitgeversrally

Medeorganisator Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen zorgt er elk jaar voor dat op SPEL een indrukwekkende verkoopstand is ingericht waar je kan snuffelen tussen fonkelnieuwe titels en klassiekers. Ook dit jaar zullen de koopjes niet ontbreken. Er is ook een grote stand met tweedehands spellen.

Veel koopjesjagers bij Adriaensen