Op weg naar Spellenspektakel 25

In 2013 investeerde de nieuwe organisator in de sfeer. Op een Indieplein vond je een bonte verzameling demonstratietafels van spelauteurs en kleine uitgevers. Hier trof je ontwerpers die vol passie hun geesteskinderen presenteerden, maakte je kennis met bijzondere spellen die je niet in alle winkels tegenkomt en trof je nieuwe uitgevers die op hun eerste beurs niet meteen een eigen stand aandurfden, maar wel hun spellen op tafel wilden leggen.

het Indieplein

In 2013 waren Jens Drögemüller en Helge Ostertag, de auteurs van Terra Mystica, als speciale gasten uitgenodigd. Zij werden gehuldigd voor de winst van de Nederlandse Spellenprijs, signeerden hun spellen en deden ten slotte de harten van de fans sneller kloppen met testsessies van een uitbreiding.

de auteurs van Terra Mystica signeren hun spel

In 2014 trakteerde de organisator, in samenwerking met 999 Games en Carta Mundi, zijn bezoekers voor de eerste keer op een gratis kaartspel, Bonje in de Stal van Chislaine van de Bulk, Kristel Kleijer en Kathalijn Vergeer. Onder meer dankzij dit presentje stond er zaterdagmorgen voor tienen al een flinke rij voor de deur.

Chislaine maakt bonje

Ik had dat jaar op Spiel de eigenaar van Queen Games geënthousiasmeerd voor de beurs en in contact gebracht met de organisator. Queen Games hapte toe en keerde met een grote stand terug naar Eindhoven.

de eigenaar van Queen Games vermaakt zich in Eindhoven

In 2015 steeg het bezoekersaantal naar 8.000 spelliefhebbers. De groei deed wat mij betreft niets af aan de gezelligheid van het evenement. Op de beursvloer stikte het van de speeltafels, waar je een actueel spellenaanbod kon spelen.

tafels vol speelplezier in 2015

In 2016 trok de beurs 9.000 bezoekers. De groei zat dat jaar niet alleen in het bezoekersaantal, ook het aantal uitgevers had een stijgende lijn te pakken. Dat jaar zagen we een toevloed van kleine nieuwe uitgevers, met spellen over droomhuizen, duiken, dictators en meer. Je vond ze soms in een eigen stand, soms op het Indieplein, dan weer in de goedgevulde auteursstraat op het balkon.

clubs en auteurs op het balkon

Ook bij de grote jongens was er aanwas. Na een paar jaar kleinschalige aanwezigheid, pakte Jumbo uit met een grote stand. Kinderspellengigant HABA stond in 2016 voor het eerst op de beurs. Deze uitgever pronkte met de kersverse Nederlandse Spellenprijs winnaar Avonturenland en tal van andere nieuwe familie- en kinderspellen.

de nieuwe standhouder HABA

Het Spellenspektakel van 2017 wist voor het eerst sinds de oude beurzen van het vorige decennium de drempel van 10.000 bezoekers te nemen. Dit leverde een gezellig evenement op met goed bezette speeltafels. Dat jaar liet de Vlaamse uitgever Game Brewer ook in Eindhoven zien dat hij de ‘indiestatus’  was ontgroeid en demonstreerde zijn nieuwe spellen in een mooie, grote stand.

het was gezellig druk in 2017

Aan de vooravond van de beurs werden in de naburige Holiday Inn de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs van 2017 bekendgemaakt en gehuldigd. Dit gebeurde leuker en feestelijker dan ooit tevoren. Op zaterdagavond was dit hotel het domein van een gezellige speelavond. Men had Bert Calis van 999 Games ingevlogen als animator van deze afterparty. En dat was te merken, zo gezellig was het daar in jaren niet geweest. Ook dit jaar is het op de zaterdagavond bal in het hotel. Ook deze afterparty is de moeite van een bezoekje waard.

Michael Bruinsma had zin in de afterparty

Ook in 2017 werden de bezoekers getrakteerd op een mooie goodiebag. De tas bevatte dat jaar onder meer het uitstekende kaartspel Wizard, een Jan van Haasteren verjaardagskalender en de speciale beurseditie van het tijdschrift Spel!.

beursorganisator Frank met zijn mooie goodiebag

Het Spellenspektakel is al jaren een prachtige spellenbeurs. De huidige organisator heeft sinds 2012 de stijgende lijn te pakken, zowel kwantitatief met meer uitgevers en bezoekers, als kwalitatief door de introductie van leuke activiteiten, presentjes en de aandacht voor auteurs en de kleine uitgevers. Het Spellenspektakel is de topbeurs in het Nederlandse taalgebied. Ik kijk met vertrouwen uit naar de beurs van 2018, de website van de beursorganisator staat vol met leuke spellen en evenementen en op social media bruist het van de ludieke activiteit.

Erwin Broens, november 2018

Dit is de geactualiseerde versie van een artikel over het twintigste Spellenspektakel uit 2013.

 

Pagina's: 1 2 3 4