Spiel 2018 – persdag

Vanmorgen is Spiel 2018 afgetrapt met de persconferentie, die ook dit jaar uit vier delen bestaat. Het welkomstwoord van de exploitant van het beurscomplex, de toespraak van de organisator Dominique Metzler en haar collega Franz Zirpins, de uitreiking van de spellenprijs innoSPIEL en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Spieleverlage e.V., de branchevereniging van speluitgevers. Aansluitend wordt de Neuheitenschau geopend, een presentatie van de honderden nieuwe spellen die deze beurs zijn te bewonderen.

de persconferentie staat op punt van beginnen

De persconferentie ging van start met het traditionele welkomstwoord van de directeur van de Messe Essen. Dit jaar is de derde fase van de modernisering van de Messe Essen voltooid. De nieuwe, moderne beurshallen bieden ons in vierkante meters meer Spielplezier dan ooit tevoren. De beurs vindt dit jaar plaats in de oude hallen 1, 1A (voor de pers), 2 en 3, de nieuwe hallen 4 (voorheen hal 7) en 5 (voorheen hallen 6 en 8), de Galeria en de fonkelnieuwe hal 6. Laatstgenoemde is het domein van fantasy, rollenspel, miniaturen en comics. Hal 6 heeft een eigen volwaardige ingang met een garderobe.

De expositieruimte is gegroeid van 72.000 m2 naar 80.000 m2, een stijging van 11% ten opzichte van 2017. Het aantal exposanten is met enkele tientallen gegroeid van 1.100 naar 1.150. Zij zullen naar verwachting omstreeks 1.400 nieuwe producten presenteren.

De internationale deelname blijft maar stijgen. Dit wordt met name zichtbaar in de grote stands waarin meerdere uitgevers uit hetzelfde land zich samen voorstellen. Zo is er dit jaar een paviljoen waarin 15 Indonesische spelauteurs hun spellen voorstellen.

De innoSPIEL is een spellenprijs die innovatie in het zonnetje zet. Deze spellenprijs is vorig jaar in het leven geroepen door het Friedhelm Merz Verlag, organisator van de Internationale Spieltage Spiel, en de stad Essen. De vakjury heeft voor de verkiezing van dit jaar drie genomineerden geselecteerd:

  • Bonk: innovatief door de gelijktijdige combinatie van samenwerking, tactiek en behendigheid,
  • Cool Runnings: innovatief door de introductie van ijsblokjes als voor de spelbeleving essentieel spelmateriaal,
  • The Mind: innovatief door de mix van een basaal spelsysteem, minimale communicatie en het invoelen van de spelers.

De winnaar is tijdens de persconferentie bekendgemaakt. De jury van de innoSPIEL 2018 is dit jaar gesmolten voor Cool Runnings.

de winnaar van de innoSPIEL 2018

Tijdens de persconferentie presenteerden Dominique en Franz een reeks nieuwe spellen. Toen laatstgenoemde een spel over drollen voorstelde, bleef Dominique zowat in een aanstekelijke lachbui. Ze was amper bijgekomen toen ze zelf een spelletje over kattenkeutels moest voorstellen.

Hermann Hutter sloot de persconferentie af met een verhaal over de groei van de branche en de omzet in spellen. Daarover heb ik van de week al afzonderlijk bericht. Bijzonder detail in de marge van het cijfermateriaal: speelkaarten uit de VS worden geraakt door een douaneheffing van 10%. Dit is onderdeel van een reactie op Trump’s staalheffingen. Trump…… troef…..speelkaarten, het lijkt haast vanzelfsprekend.

Na de persconferentie werd de Neuheitenschau geopend in een speciale hal, waar spelauteurs en medewerkers van uitgevers hun spellen voorstelden.

de Neuheitenschau gaat los