NSKN Games op Spiel 2018

De Roemeense uitgever NSKN Games komt dit jaar onder meer met twee relatief stevige spellen vol dobbelstenen naar Spiel. Je vindt NSKN Games in hal 1, standnummer G124.

Bij Dice Settlers controleert iedere speler een groepje pioniers en kolonisten, waarmee hij nieuw land ontdekt, koloniseert en beheerst. In de geest van het 4X-genre komt daar ook wat conflict en technologische ontwikkeling bij kijken. Het spel bevat 51 dobbelstenen in zes kleuren, waarvan er vijf overeenkomen met de terreinsoorten op de gebiedstegels (grasland, bos, berg, heuvel en woestijn). Er zijn vier soorten grondstoffen (goud, ijzer, hout en voedsel). Van de gebiedstegels wordt een speelveld gemaakt. De spelers gebruiken hun tenten en huizen om te strijden om de controle over deze tegels, wat aan het einde goed is voor punten en tijdens het spel voordeeltjes oplevert voor de daar aanwezige spelers. De dobbelstenen vertegenwoordigen jouw bevolking en zijn als het ware jouw werkers. Je gebruikt hun vaardigheden om te exploreren, handelen, uit te breiden en ontdekkingen te doen. Je trekt jouw dobbelstenen uit een zak, gooit ze, gebruikt ze en doet ze weer terug in de zak wanneer deze leeg is.

Elke speelronde begint met een fase waarin iedere speler zijn quotum aan dobbelstenen mag trekken en gooien. Tegen inlevering van de vereiste spulletjes mag je extra stenen pakken of het resultaat van een worp manipuleren. In de actiefase voert iedere speler in volgorde één hoofdactie uit en daarna in volgorde één tweede hoofdactie. Je mag in dezelfde ronde nooit twee keer dezelfde actie kiezen. Elke actie heeft een kostprijs. Via rekrutering kom je aan nieuwe dobbelstenen. Via exploratie plaats je een nieuwe gebiedstegel met een tent erop. Naburige spelers kunnen met een eigen tentje binnentrekken, waarna jij een extra tent mag plaatsen. Met kolonisatie kun je jouw voorraad tenten vergroten, tenten op een tegel plaatsen of tenten verwijderen. Met een aanval kun je tenten van tegenstanders overnemen. Met oogsten verkrijg je grondstoffen. Met handel verdien je winstpunten door grondstoffen of dobbelstenen in te leveren. Met research plaats je markers op technologiekaarten om punten of voordeeltjes te verkrijgen. Naast de hoofdacties mag je op een tegel met een industriesymbool een tent weghalen om een fabriek te gebruiken en op een tegel waar jij de ruime meerderheid aan tenten bezit een huis plaatsen, wat goed is voor permanente controle. Bij de eindtelling krijg je nog punten voor tegels (de meeste voor controle, de tweede plek voor de meeste tenten), voor technologie, voor dobbelstenen en voor huizen op het speelveld. Het spel bevat een volwaardige solitaire variant.

Dice Settlers is een ontwerp van Dávid Turczi. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten. De Vlaamse uitgever Jumping Turtle Games heeft een optie op dit spel, maar het is nog niet bekend of ze het daadwerkelijk gaan doen.

Teotihuacan: City of Gods is een worker placement bordspel, dat zich afspeelt in Midden-Amerika omstreeks het begin van onze jaartelling. De spelers managen hun werkers en grondstoffen, ontwikkelen nieuwe technologieën, beklimmen de treden van de drie grote tempels, bouwen huizen voor de inwoners van de stad en richten de grote zonnepiramide op in het centrum van de stad. Het spel wordt in drie epochen gespeeld, die eindigen met een zonsverduistering en een telling. Iedere speler bestuurt een groep werkers, dit zijn dobbelstenen die gaandeweg in kracht toenemen. Wanneer je aan de beurt bent kun je één werker verplaatsen of al jouw inactieve werkers voor drie cacao opnieuw activeren. Je verplaatst een werker maximaal drie stappen naar een actiebord, waar je kiest uit het verzamelen van cacao, uit aanbidding (waarmee je o.a. vooruit gaat op het desbetreffende tempelspoor en/of een tegel kunt bemachtigen die jou een bonus oplevert), of uit de hoofdactie (tegen betaling van cacao voor andere aanwezige werkers). Je speelt jouw eerste pot met de op het speelbord afgedrukte actieborden, later kun je variëren met de losse actieborden. Na een hoofdactie mag je i.h.a. een of meer werkers upgraden. Wanneer een werker het zesde niveau bereikt, verwisselt hij het tijdelijke met het eeuwige. Dan ga je een stap vooruit op het dodenspoor, reïncarneert de steen met waarde 1 in het paleis en kies je één beloning (5 punten, 6 cacao of een stap op een tempelspoor).

Een hoofdactie op een productiebord levert grondstoffen op (jouw aantal werkers bepaalt uit welke rij, jouw zwakste werker uit welke kolom). Een hoofdactie op het alchemiebord levert je een technologische ontwikkeling op. Op het edelenbord mag je een huis bouwen, wat je winstpunten oplevert. Jouw aantal werkers bepaalt de bouwlocatie. Op het decoratiebord betaal je goud om een decoratie op de piramide te mogen plaatsen, wat je punten en stapjes op tempelsporen kan opleveren. Op het constructiebord mag je bouwtegels op de piramide plaatsen, wat grondstoffen kost en punten oplevert. De laatste bouwtegel activeert de laatste zonsverduistering en het einde van het spel.

Een tijdperk eindigt met een zonsverduistering en een puntentelling. Dan krijgen de spelers de laagst zichtbare huiswaarde aan winstpunten voor elke stap op het dodenspoor, winstpunten voor elke stap op het piramidespoor, met een bonus voor de koploper, en progressief oplopende punten voor setjes via bonustegels verzamelde maskers. Daarna reset je het piramidespoor, moet iedere speler zijn werkers betalen met cacao (een 4 of 5 eet twee keer zoveel) of per ondervoede werker drie punten inleveren. Bij de laatste telling scoor je ook de tempelbonussen. Het spel bevat een variant waarbij het einde minder planbaar is en een volwaardige solitaire variant met een bot.

Teotihuacan: City of Gods is een ontwerp van Daniele Tascini en Dávid Turczi. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 90 – 120 minuten. De Vlaamse uitgever Jumping Turtle Games komt begin 2019 met een Nederlandstalige editie.

NSKN Games komt ook nog met Chronicles of Frost, een deck-building adventure spel in de Æstemyr  setting, bekend van Mistfall, Heart of the Mists en Shadowscape. In dit spel begin je met een klein deck met twee unieke queesten. Gaandeweg verbetert jouw karakter zich met nieuwe vaardigheden, voorwerpen en bondgenoten. All That Burns is een uitbreiding van dit spel.

Meer informatie: