Chartered: The Golden Age Kickstarter

De nieuwe Nederlandse uitgever Jolly Dutch Productions heeft vandaag een nieuwe Kickstarter voor het bordspel Chartered: The Golden Age gelanceerd. Dit bordspel speelt zich af in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw. Het speelbord bevat een abstracte weergave van de stad. Het speelbord is dubbelzijdig, de ene kant is bedoeld voor twee of drie spelers, de andere kant voor een vollere bezetting. Op dit bord vind je meerdere met elkaar verbonden rechthoeken die genummerde velden bevatten. Hierop bouwen de spelers pakhuizen, die toebehoren aan verschillende handelsfirma’s. Het plaatsen van een pakhuis levert een financiële bouwbonus op, die flink oploopt naarmate het spel vordert. Jouw kapitaal investeer je in aandelen van handelsfirma’s, met het doel om aan het einde van de rit de meeste pegels te bezitten. De actieve speler kiest altijd uit twee acties. Met de koopactie koop je een bouwkaart. Met de bouwactie speel je een bouwkaart, plaats je een pakhuis en mag je ten slotte twee aandelen verhandelen.

Op de markt worden meerdere bouwkaarten open aangeboden. Een open kaart of een dichte van de stapel kost je 50 gulden. Wanneer het aanbod niet bevalt, kun je voor 100 gulden alles door elkaar schudden, nieuwe open kaarten neerleggen en één kaart pakken. Er zijn twee soorten bouwkaarten. De ene soort toont het unieke getal van de bijbehorende bouwkavel. De andere soort toont een verdiepingnummer, hiermee bouw je in de hoogte op een legitieme kavel naar keuze. Er is geen handlimiet, maar voor elke ongebruikte kaart moet je aan het einde wel 20 gulden boete betalen.

Wanneer je een bouwkaart speelt, plaats je een pakhuis. Bij de normale soort doe je dat op de desbetreffende kavel. Plaats je een los pakhuis, dan moet je drie lege velden ruimte aan elke kant hebben. Hiermee sticht je een nieuwe firma. Dit markeer je door twee extra pakhuizen op naburige kavels te plaatsen en een pakhuis met de firmanaam als een van de tweede etages. Als stichter krijg je één gratis aandeel van deze firma. Elke firma start met een aandelenkoers van 30. Je krijgt deze koers als bouwbonus uitgekeerd. Het is verder mogelijk om een firma uit te breiden. Dit doe je op de begane grond met normale bouwkaarten met aangrenzende nummers, of in de hoogte door de juiste verdieping uit te spelen. Ook dan krijg je de nieuwe koers als bouwbonus. Deze stijgt normaal met één stap van 10, maar met een verdiepingkaart stijgt de koers net zoveel stappen als de nieuwe verdieping. Het is ten slotte mogelijk om firma’s te laten fuseren, waarbij de kleinere firma wordt geliquideerd (de aandelen worden uitbetaald) en de overnemer een leuke waardesprong maakt. Aan het einde van een bouwactie mag je twee aandelen verhandelen (kopen of verkopen) voor de actuele koers. Bij een aankoop moet je minimaal 50 gulden per aandeel betalen. In plaats van verhandelen mag je tweemaal in het spel een vlag plaatsen op de zojuist gestichte of gegroeide firma. Dit kost je weliswaar 200 resp. 400 gulden, maar levert jou ook vier bonusaandelen in de desbetreffende firma op.

Het spel eindigt wanneer het laatste pakhuis wordt geplaatst. Dan worden alle aandelen verkocht en wint de speler met de meeste pegels.

Ik heb afgelopen weekend een proefpot gespeeld. Ik vond het een geslaagd toegankelijk aandelenspel. Omdat je een forse starthand krijgt, kun je sommige kaartjes bewaren voor diepte-investeringen en heb je best wat te plannen. Zo kun je de fusie van twee firma’s uitstellen tot een moment dat jou het beste past. Ook het plaatsen van de vlaggen vraagt om gevoel voor timing. Doe je dat na een forse waardesprong, dan kijk je meteen tegen een leuke kapitaaltoename aan. Maar ja, wanneer jij treuzelt en nog even wacht, zal een ander je te snel af zijn. Er is ook nog een variant met gebeurtenissen, maar die heb ik niet gespeeld. Het spel won vorige maand de spelontwerpwedstrijd van de beurs Noorderspel.

Chartered: The Golden Age is ontworpen door Acquire en Big Boss liefhebber Alexander Kneepkens en geïllustreerd door Henkjan Hoogendoorn. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

De Kickstarter loopt tot 13 november 2018. Na een succesvolle campagne wordt het spel in mei 2019 verwacht.

De ontwerper is zeer actief op beurzen en spellendagen. Hij staat ook op Spiel 2018, je vindt het spel in hal 4, standnummer D110. Het Spellenspektakel zit er wegens agendaproblemen helaas niet in, maar wie weet kan men een demo-exemplaar aan Roll the Dice of Ducosim meegeven.

Meer informatie: