Carpe Diem bij Alea

Ravensburgerdochter Alea heeft onlangs Carpe Diem uitgebracht, een nieuw legspel van Stefan Feld. Omdat de Nederlandstalige spelregels inmiddels op de website van Alea zijn te vinden en het spel al door Ravensburger Nederland wordt gedistribueerd, is het de hoogste tijd om Carpe Diem hier kort voor te stellen. Bij Carpe Diem heeft iedere speler zijn eigen speelbord, dat in vier weken van elk zeven dagen wordt gevuld met tegels, waarop Romeinse gebouwen of landschappen zijn afgebeeld. Elke week wordt afgesloten met een puntentelling.

De tegels worden aangeboden op een enneagram-achtige vorm met zeven voorraadvelden. De actieve speler beweegt zijn speelfiguur naar een van de twee verbonden velden en kiest daar een tegel. Tegen inlevering van een brood mag je gaan en staan waar je wilt. Jouw eerste tegel leg je op jouw startveld, volgende tegels moeten passend (gelijk terrein) worden aangelegd. Overbouw je een banderol, dan ga je een stapje vooruit op het initiatiefspoor. Maak je een gebouw of landschap af, dan krijg je i.h.a. een tussentijdse beloning: goederen, geld (joker), brood, stapjes op het initiatiefspoor, een extra tegel of een waterputkaart (extra winstpunten voor afgebeelde zaken).

De tellingkaartjes zijn aan het begin van het spel in een patroon klaargelegd (dit is elk spel anders). In de volgorde van het initiatiefspoor plaatst iedere speler een scoreschijfje tussen twee tellingkaartjes en tikt de bijbehorende bonussen binnen. Je scoort meerdere keren als je de bonus meerdere keren bezit. Bij sommige tellingkaartjes moet je grondstoffen inleveren, bij andere moet je de juiste dingen hebben gebouwd. Kun je een tellingkaart niet vervullen, dan moet je vier punten inleveren. Gelukkig kun je altijd drie broden inzetten om enkelvoudig aan de voorwaarde van een kaartje te voldoen. Na vier weken volgt een eindtelling met punten voor de schoorstenen op afgebouwde villa’s, jouw positie op het initiatiefspoor, jouw waterputkaartjes, opdrachten aan de rand van jouw speelbord en jouw resterende spulletjes.

Carpe Diem is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 45-75 minuten. Het spel heeft niveau drie op de complexiteitsschaal van Alea (ter referentie: Puerto Rico heeft niveau zeven).

Op Spiel 2018 vind je Alea in hal 3, standnummer H110 (Ravensburger).

Meer informatie: