Kwakzalvers bij 999 Games

999 Games verwacht volgende week het bordspel De Kwakzalvers van Kakelenburg, de Nederlandse editie van het Duitse Kennerspiel des Jahres van 2018. Bij dit ‘bag building’ spel heeft iedere speler een eigen toverketel met een spiraalvormig spoor, waarop je elke ronde een toverdrank brouwt. De ingrediënten van deze drankjes zijn kartonnen fiches. De gekleurde fiches kunnen allerlei leuke bonussen opleveren, zeker wanneer ze een hoge waarde hebben. Witte fiches zijn tikkende tijdbommetjes, die op een push-your-luck-achtige manier jouw toverketel kunnen laten ontploffen. Aan het begin van het spel vul je jouw zak met een cocktail van zeven witte en twee gekleurde fiches.

Aan het begin van elke ronde genereert een waarzeggerkaart een effect voor alle spelers. Daarna worden achterblijvers op het scorespoor gecompenseerd met extra stapjes in hun toverketel. Vervolgens gaan de spelers brouwen. Daartoe trek je fiches uit jouw zak, totdat jouw ketel ontploft of je vrijwillig stopt. De waarde van elk fiche bepaalt hoeveel velden je ‘m voor jouw startsteen of het vorige fiche in jouw ketel moet leggen. Hoe verder je in jouw ketel komt, des te hoger jouw score in deze ronde. Wanneer de witte fiches in jouw ketel de waarde 7 overschrijden ontploft jouw ketel. De gekleurde fiches leveren niet alleen een hogere score op, maar zijn ook goed voor leuke directe bonussen (bijv. extra velden naar voren, extra fiches trekken en kiezen wat je wilt spelen, witte fiches opruimen enzovoort).

Nadat iedereen is gestopt, dobbelt de beste brouwer van de ronde een bonus voor zichzelf. Daarna worden bonussen voor sommige gekleurde fiches verdeeld. Vervolgens mogen de spelers met een ontplofte ketel kiezen uit punten scoren of 1-2 nieuwe fiches kopen. Spelers met een intacte ketel voeren beide acties uit. Het veld waarop jouw laatste fiche is geëindigd bepaalt jouw potentieel. Op de toverboeken kun je zien wat de nieuwe fiches kosten en welke bonussen ze opleveren (er zijn vier sets toverboeken, waarmee je allerlei combinaties kunt maken, fijn voor de herspeelbaarheid). Gekochte en gespeelde fiches gooi je in jouw zak, gescoorde punten registreer je op het scorespoor. Aan het einde van de ronde kun je met verzamelde robijnen twee leuke bonussen kopen: jouw startsteen één ketelveld naar voren bewegen of jouw toverfles activeren. Met laatstgenoemde kun je een wit fiche vanuit jouw ketel in jouw zak teruggooien.

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een leuke, vlotte ‘bag builder’. Uiteraard speelt het lot een grote rol bij het trekken van de juiste fiches op het juiste moment, maar er is genoeg te kiezen en de spanning van een tikkende tijdbom is erg vermakelijk. De Kwakzalvers van Kakelenburg is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 45 minuten.

Meer informatie: