MEBO Games op Spiel 2018

De Portugese uitgever MEBO Games komt op Spiel 2018 met het puzzelspel Arraial. In dit spel leggen de spelers in drie fases polyvormige tegels aan op hun speelborden. Dit zijn de bonte decoraties en artiesten van een straatfeest, waarmee je zoveel mogelijk bezoekers wilt lokken. De actieve speler heeft drie actiepunten, die hij op twee manieren kan gebruiken. Voor één actiepunt mag je het centrale voorraadbord 90 graden roteren (om zo een actiekaartje de gewenste oriëntatie te geven). Verder moet je minstens één keer één actiepunt besteden om een tegel te leggen (in de derde fase twee). Daartoe kies je een actiekaartje op het centrale voorraadbord, leg je de bijpassende tegel op jouw bord en leg je de gekozen kaart af. Aan het einde van jouw beurt vul je het voorraadbord weer aan.

Je mag de oriëntatie van de tegel niet veranderen. Je schuift de tegel op een Tetrisachtige manier naar beneden tot die landt op de bodem of op een andere tegel. Is er na de landing een naburig gaatje, dan mag je de tegel daarin schuiven. Wanneer twee tegels met dezelfde kleur elkaar orthogonaal raken, krijg je een bezoeker in die kleur. Ben jij de eerste met een zone in die kleur, dan krijg je ook het bezoekerskoppel, maar dit koppel verhuist steeds naar de speler met de grootste zone van die kleur. Wanneer je een complete rij met tegels vult, gaat jouw levelbalk één niveau omhoog en krijg je een witte bezoeker. Laatstgenoemden verkassen aan het einde van de fase naar jouw  zones. Elke bezoeker is aan het einde van het spel één punt waard, een koppel twee punten. Het regelboekje bevat ook spelregels voor een solitaire pot.

Arraial is een ontwerp van Nuno Bizarro Sentieiro en Paulo Soledade. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15 minuten per speler.

Je vindt de uitgever in hal 5, standnummer E120. Via de website van de uitgever kun je Arraial voorbestellen, dan is die vijf eurootjes goedkoper dan op de beurs.

Meer informatie: