Sunflower Valley op Spiel 2018

Op Spiel 2018 komt de Russische uitgever Hobby World met een luxe Engelstalige editie van Sunflower Valley, een roll & write dobbelspel van de Nederlandse spelauteur Wouter van Strien. Deze editie werkt niet met potlood en papier, maar heeft dry-erase boards en speciale dobbelstenen. De startspeler gooit aan het begin van de ronde de zes dobbelstenen. Deze tonen de volgende symbolen: huis, schaap, rechte spoorlijn, gebogen spoorlijn, een zonnebloem met een burger en een zonnebloem zonder burger. Om de beurt kiest iedere speler één dobbelsteen. Deze plaats je op één van de vijf gekleurde velden van het aflegbordje. De gekozen kleur bepaalt in welke provinciekleur op jouw eigen bordje je iets moet tekenen. Het icoon van de gekozen steen bepaalt wat je daar moet tekenen. Iedere speler begint het spel met één huisje in een gebied en met twee burgers op zijn burgerspoor. Een nieuw huis levert twee nieuwe burgers op, de speciale zonnebloem één. De ronde is voorbij wanneer de vijf kleuren op het aflegbordje zijn geclaimd. Met de klok mee gooit vervolgens de nieuwe startspeler alle dobbelstenen enzovoort.

Wanneer alle gebieden zijn gevuld, volgt de puntentelling. Je krijgt drie punten voor elk huis dat direct of indirect met een schaap is verbonden; een huis zonder schaap levert vijf strafpunten op. Je krijgt drie punten wanneer je de meeste zonnebloemen in een gekleurde provincie bezit. Zonnebloemen rond berggebieden zijn vervolgens goed voor één punt per stuk. De meeste burgers zijn vijf punten waard, de tweede plek drie. Ten slotte krijg je een progressief oplopend puntenaantal voor huizen die zijn verbonden met spoorlijnen. De speler met de meeste punten wint. Er is ook een variant om het spel iets eenvoudiger te maken voor kinderen.

Sunflower Valley is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 45-60 minuten. Je vindt Hobby World op Spiel 2018 in hal 1, standnummer E151. Wanneer je het spel op de beurs koopt, krijg je een kleurige zak waarin je het spelmateriaal kunt bewaren.

Meer informatie: