Rajas van de Ganges

In de nazomer van 2018 kwam 999 Games met Rajas van de Ganges, het nieuwe bordspel van Inka & Markus Brand. Ik heb de Duitse editie van Huch! sinds Spiel 2017 al regelmatig op tafel gehad en vermaak me nu met de Nederlandse. De spelers zijn Indiase heersers die hun provincies moeten ontwikkelen. Met behulp van hun werkers en de inzet van hun verzamelde dobbelstenen proberen ze de race om roem en geld te winnen. Roem gaat in klokrichting over het scorespoor, geld gaat tegen de klok in. Iedere speler heeft zijn eigen provinciebord, een handvol werkers, één boot, een standbeeld van Kali en wat markers. Aan het begin van het spel zijn drie werkers actief, op de twee scoresporen of op de rivier kun je er maximaal twee bij krijgen. Gekleurde zeszijdige dobbelstenen zijn een belangrijke grondstof in dit spel. Wanneer je een of meer stenen verdient, werp je ze en bewaar je ze op een vrije hand van jouw Kalibeeld.

Het spel wordt gespeeld in rondes, die uit meerdere beurten bestaan. Elke beurt plaatst iedere speler in volgorde één werker op een vrij actieveld, betaalt de kosten in geld of dobbelstenen en voert de desbetreffende actie uit.

Via de steengroeve bemachtig je zo nieuwe provincietegels. Deze tegels kies je uit een open aanbod. Je moet de afgebeelde waarde aan dobbelstenen in de desbetreffende kleur inleveren. Met de provincietegels vul je jouw provinciebordje. Met de symbolen op de tegels bouw je gaandeweg een ronkende geld- en/of roempuntenmotor. De tegels moeten via wegen met jouw residentie zijn verbonden. Via deze wegen bereik je ook nog eens leuke bonussen aan de randen van jouw bordje.

Met een werker op de markt kun je op twee manieren goed geld verdienen met de in jouw provincie aanwezige marktkramen. In het paleis kun je op tal van plekken nieuwe dobbelstenen bemachtigen, dobbelstenen opnieuw gooien, een provincietegel overbouwen en allerlei andere voordelen verdienen. In de haven lever je één dobbelsteen met de waarde 1-3 in om net zoveel riviervelden verder te varen en de daar afgebeelde buit te incasseren (gratis dobbelstenen, karma, upgrades van jouw gebouwenscore, geld enzovoort). Met karma kun je een dobbelsteen naar de tegenoverliggende kant draaien. Dit is een belangrijke hulpmiddel om het geluk een handje te helpen.

Zodra de roem- en de geldmarker van een speler elkaar op het spoor passeren, wordt de eindfase van het spel ingeluid. Blijft hij na de eventuele gelijkmakende beurt van zijn medespelers de enige passant, dan is hij de winnaar. Zijn er meer spelers met gepasseerde markers, dan wint degene met het grootste gat tussen beide markers.

Voor gevorderde spelers is er een variant met meer uitdaging, waarvoor de achterkant van de provinciebordjes en van de Kalibeelden wordt gebruikt en waarbij je drie nieuwe werkers kunt verzamelen. Bij een gezelschap met gemengde speelervaring kun je hiermee zelfs naar believen variëren. Er is verder een variant met nieuwe rivierbonussen.

Ten slotte

Ganges geeft op een ludieke manier invulling aan de dooddoener dat ‘verschillende wegen naar de winst leiden’. De race over de twee tegenovergestelde sporen is op zich een leuke vondst, maar wanneer je het nuchter bekijkt, is het niet veel anders dan ‘elk geldstuk is een half punt waard’.

Zoals het hoort bij een goed worker placement spel zorgt de strijd om de favoriete actievelden voor interactie. De strijd om de beste provincietegels, inclusief de behoefte om sterke combinaties te maken, vergroot de interactieve pret.

Dobbelstenen zorgen uiteraard voor geluk, maar omdat zowel lage als hoge worpen op verschillende plekken interessant zijn, was dit de eerste potjes zelden storend. Daarnaast kun je met jouw karmapunten het lot een handje helpen. Laat er geen misverstand over bestaan, wanneer iedereen het spel goed kent en zo scherp mogelijk zit te spelen, kunnen ook relatief kleine mazzeltjes en pechgevallen invloed hebben. Dit zal er vooral inhakken wanneer een mazzelaar met goede worpen aan het begin gemakkelijk een lucratieve provincietegelmotor laat draaien en de rest in die fase net te veel pech heeft.

Hoe dan ook, Ganges is wat mij betreft een aanwinst voor het segment toegankelijke expertspellen. Met alle genoemde spelersaantallen werkt het goed. Op de achterkant van het speelbord vind je de versie voor twee spelers.

Rajas van de Ganges is de winnaar van de International Gamers Award 2018 in de categorie spellen voor meer spelers.

Auteurs: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 GamesHuch!
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 45-75 minuten