Nederlands koraalrif

Asmodee The Netherlands meldt dat eind deze week de Nederlandstalige editie van het bordspel Reef van Next Move Games wordt uitgeleverd. In dit spel vult iedere speler zijn eigen koraalrif met gekleurde koraalstukken en verdient hij punten met bepaalde patronen. Het spelmateriaal van Reef bestaat uit vier individuele speelborden, 112 koraalstukken in vier vormen en kleuren, zestig speelkaarten en tientallen puntenfiches. Iedere speler begint met twee handkaarten en met vier verschillende koraalstukken op zijn speelbord. De rest van de kaarten vormt een open trekstapel met een open aanbod van drie kaarten ernaast. Reef wordt gespeeld in rondes, waarin iedere speler één keer aan de beurt komt. De actieve speler moet één kaart van de stapel of het aanbod nemen (zonder zijn handlimiet van vier kaarten te overschrijden), of één kaart uitspelen om zijn koraalrif te vergroten en eventueel te scoren.

Wanneer een speler de bovenste kaart van de open trekstapel kiest, moet hij één 1-puntfiche op de kaart met de laagste waarde uit het open aanbod leggen. Dergelijke fiches gaan naar de speler die de desbetreffende kaart later kiest. Nadat je een handkaart hebt gespeeld, moet je de twee daarop afgebeelde koraalstukken uit de voorraad nemen en op jouw speelbord plaatsen. Dit mag op een leeg veld of op een ander stuk of op een stapel (met een limiet van vier stukken). Eenmaal geplaatste stukken blijven de rest van het spel liggen. Vervolgens mag je het patroon scoren dat onderop de gespeelde kaart is afgebeeld. Daartoe vermenigvuldig je de op de kaart afgebeelde patroonwaarde met het aantal keren dat dit patroon op jouw bord voorkomt. Het bovenste koraalstuk van een stapel bepaalt daarbij de actuele soort. Voor sommige patronen is ook de hoogte van een stapel relevant. Bij sommige jokerpatronen gaat het alleen om de hoogte. Andere kaarten leveren punten op voor bepaalde koraalkleuren rond een andere kleur.

Het spel eindigt meteen wanneer de kaartstapel is uitgeput of aan het einde van de ronde waarin minstens één koraalsoort is verbruikt. Voor elke resterende handkaart mag je dan nog één keer het afgebeelde patroon scoren. Ten slotte tellen de spelers hun verzamelde winstpunten.

Reef is ontworpen door Emerson Matsuuchi. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Meer informatie: