Azul wint Deutsche Spiele Preis 2018

Vanmorgen is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2018 bekendgemaakt. Deze gerenommeerde spellenprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Het abstracte bordspel AZUL heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Na de Spiel des Jahres winst in juli is hiermee de ‘Duitse Dubbel’ een feit. Azul is een ontwerp van Michael Kiesling. Dit is zijn tweede zege bij de Deutsche Spiele Preis (na Tikal in 1999). Azul wordt in meerdere talen uitgegeven door Next Move Games/Plan B Games. Asmodee NL distribueert het spel in Nederland.

De volledige top tien van 2018:

  1. AZUL van Michael Kiesling (Next Move Games)
  2. GAIA PROJECT van Helge Ostertag en Jens Drögemüller (Feuerland Spiele)
  3. RAJAS OF THE GANGES van Inka en Markus Brand (HUCH!)
  4. CLANS OF CALEDONIA van Juma Al-JouJou (Karma Games)
  5. HEAVEN & ALE van Michael Kiesling en Andreas Schmidt (eggertspiele/Pegasus Spiele)
  6. PANDEMIC LEGACY SEASON 2 van Matt Leacock en Rob Daviau (Z-Man Games)
  7. KLONG! van Paul Dennen (Schwerkraft-Verlag)
  8. DIE QUACKSALBER VON QUEDLINBURG van Wolfgang Warsch (Schmidt Spiele)
  9. THE MIND van Wolfgang Warsch (Nürnberger-Spielkarten-Verlag)
  10. ALTIPLANO van Reiner Stockhausen (dlp games)

Commentaar: de verkiezing heeft dit jaar een prachtige winnaar opgeleverd, Azul kan wat mij betreft niet vaak genoeg in de prijzen vallen. Deze top tien bevat nog meer spellen die mij zeer goed zijn bevallen. Zo doet het me deugd dat het uitmuntende worker placement spel Rajas of the Ganges in de top drie staat. Ik vind het een beetje jammer dat de dobbelhoogvlieger Ganz schön clever de top tien niet heeft gehaald, maar o.a. de achtste plek voor de leuke push-your-luck bag builder De Kwakzalvers van Kakelenburg van dezelfde auteur zal vast wat troost bieden (beide spellen komen trouwens volgende maand bij 999 Games).

De winnaar van de Deutsche Kinderspielepreis 2018 is MEMOARRR! van Carlo Bortolini (Edition Spielwiese/Pegasus Spiele). Dit spel wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games.

De huldiging van deze spellen vindt plaats tijdens een feestavond voorafgaand aan Spiel 2018. We doen ons best om hiervan een paar leuke foto’s te schieten.

Meer informatie: