Hans im Glück op Spiel 2018

De Duitse uitgever Hans im Glück heeft drie nieuwe spellen aangekondigd voor Spiel 2018: Lift Off, een gelimiteerde jubileumeditie van Stone Age (Stenen Tijdperk) en de Carcassonnevariant Safari (die ook door 999 Games is aangekondigd). Je vindt deze uitgever op Spiel 2018 op twee plekken: hal 2, standnummer B110, en hal 3, standnummer B113.

Bij Carcassonne Safari draait het uiteraard om het aanleggen van gebiedstegels (72 in totaal). Nu doe je dat op de Afrikaanse steppe en ben je op zoek naar leeuwen, olifanten, apen, giraffen en zebra’s. Hoe meer verschillende dieren zich op jouw pad en in jouw jungle bevinden, des te meer punten je verdient bij het voltooien van het gebied. Dit loopt op van één punt voor één diersoort tot vijftien punten voor vijf diersoorten. Door het plaatsen van meeples op apenbroodbomen verdien je dierfiches. Deze kun je later gebruiken om de scores van paden en junglegebieden op te waarderen, maar je kunt ze ook plaatsen om een waterpoel te beginnen of uit te breiden. Verder rijden er twee range rovers langs de tegels, maar ik heb geen flauw idee wat die precies doen.

Carcassonne Safari is een ontwerp van Klaus-Jürgen Wrede. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

De Stone Age Jubiläumsedition heeft een dubbelzijdig speelbord met een winter- en een zomerkant, gepimpte speelstukken, de twee mini-uitbreidingen Die Iglus en Die Wilde Tiere en spelvarianten voor winterse omstandigheden. De uitgever heeft nog geen gedetailleerde spelinhoudelijke informatie verstrekt. De Stone Age Jubiläumsedition wordt door de uitgever gepresenteerd als een gelimiteerde uitgave.

Stone Age Jubiläumsedition is een ontwerp van Bernd Brunnhofer. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

De derde nieuwe titel is het bordspel Lift Off van de Belgische ruimtevaartingenieur Jeroen Vandersteen. In dit spel staat de space race van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw centraal. Je speelt een ruimtevaartorganisatie die specialisten inhuurt, vaardigheden ontwikkelt en raketten verbetert. Op een gegeven moment moet je bepalen welke ruimtevaartmissies je wilt volbrengen en wat je daarbij in de ruimte wilt schieten. Zoals gebruikelijk bij deze uitgever komt de spelinhoudelijke informatie pas op het laatste moment beschikbaar. Lift Off valt nu vooral op door de prachtige retrocover. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

Ten slotte had ik begrepen dat er een nieuwe mini-uitbreiding van Marco Polo in de pijpleiding zat, maar daarover heb ik niets meer gehoord. In de week voor de beurs zijn wel drie andere mini-uitbreidingen aangekondigd (tweemaal Carcassonne, eenmaal First Class).

Meer informatie: