Feest bij Game Brewer

Festo! is een van de nieuwe spellen waarmee de Belgische uitgever Game Brewer de najaarsbeurzen van 2018 aandoet. Bij Festo! organiseren de spelers een eet- en drankfestijn in een fantasy setting. Het centrale speelbord toont een bontgekleurde markt met zes karakters, die elk een voorraad ingrediënten bezitten en een marktveld waarop ze worden aangeboden. Er is verder een kruidenier met nog meer ingrediënten en ten slotte een aanbod van gerechtenfiches (de opdrachtkaartjes van dit spel). Het spel duur vier rondes, die elk uit vier fases bestaan.

In de voorbereidingsfase wordt het aanbod aan ingrediënten en gerechten aangevuld, bepaalt de startspeler wie deze ronde startspeler is en wordt de gebeurteniskaart van deze ronde omgedraaid. In de tweede fase plaatsen de spelers in twee stappen hun zes helpers bij een karakter of de kruidenier. Tijdens het plaatsen zorgen dobbelstenen ervoor dat sommige karakters tijdelijk zijn geblokkeerd. In de derde fase voeren de spelers hun acties bij de karakters uit. Bij elk karakter begint de speler met de meeste helpers. Heb je de absolute meerderheid, dan mag je al jouw aanwezige helpers inzetten om alle ingrediënten uit deze markt te nemen. Vervolgens mogen alle spelers die daar nog helpers bezitten één helper gebruiken om de eigenschap van het karakter (één ingrediënt verplaatsen, één helper verplaatsen, één gerecht reserveren, één ingrediënt-joker pakken, één op twee ruilen of bonushelpers inzetten) één keer te gebruiken. Daarna mogen de spelers voor hun overgebleven helpers beschikbare ingrediënten uit de markt nemen. Alle helpers gaan daarna terug naar de spelers. De speler met de meeste helpers bij de kruidenier krijgt de startspelerkaart. De bezitter mag straks als eerste een gerecht bereiden en kiest de startspeler van de volgende ronde. Vervolgens neem je voor elke helper ingrediënten van dezelfde kleur. In de vierde fase wordt in speelvolgorde gekookt. Per beurt kies je één beschikbaar gerecht, lever je de gevraagde ingrediënten in en leg je het gerecht voor je neer. Je kookt door totdat alle spelers hebben gepast.

Na vier rondes volgt de telling. Dan krijg je punten voor jouw bereide gerechten, voor setjes verschillende soorten gerechten, voor resterende ingrediënten en voor tijdens het spel verzamelde puntenfiches. De speler met de meeste punten is de meester-kok. Het spel bevat een variant waarbij sommige bereide gerechten een speltechnische bonus opleveren (waaronder winstpuntfiches voor bepaalde handelingen).

Festo! is een ontwerp van Arve D. Fühler (o.a. bekend van El Gaucho). Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 60 minuten. Je vindt Game Brewer op Spiel 2018 in hal 4, standnummer D109.

Meer informatie: