Een stadbouwer van de spelbrouwer

Architectura is een van de nieuwe spellen waarmee de Belgische uitgever Game Brewer de najaarsbeurzen van 2018 aandoet. Architectura is een licentie van de Russische uitgever Hobby World. In dit spel bouw je met vierkante kaartjes een stad in een raster van wijken en straten. In het basisspel hebben de spelers identieke kaartensets, in de gevorderde variant krijgt iedere speler extra kaarten om sommige basiskaarten te vervangen. Om beurten plaatsen spelers kaarten in het raster. Elke kaart heeft zijn eigen waarde (getallen aan de randen), die je kunt aanpassen door de kaart te roteren.

Op tafel ligt een rij met acht wijkkaarten. Iedere speler heeft een stapel met twaalf gebouwkaartjes en neemt er drie op hand. Je hebt verder twee beschermingsfiches, waarmee je kaarten kunt beschermen tegen de fratsen van je tegenstanders.

De gespeelde kaarten op de tafel vormen rijen (straten) en kolommen (wijken). Het maximale aantal straten is gelijk aan het aantal spelers. Elke straat heeft acht plaatsen voor gebouwen. De straten worden opgebouwd van links naar rechts. De actieve speler moet een kaart plaatsen op een lege plaats rechts van een bezette plaats, of op de eerste plaats van een nieuwe rij, of op een plaats met een vernietigde kaart. Na het spelen van een kaart vergelijk je de waarde met de kaart links ernaast. Is jouw waarde minstens twee keer hoger, dan vernietig je de voorganger en draai je hem om. Is de waarde van de linker kaart minder dan twee keer lager, dan draai je hem naar zijn eerstvolgende lagere waarde. Is de waarde van de linker kaart hoger, dan draai je hem naar zijn eerstvolgende hogere waarde. Na het vergelijken van de waardes voer je het effect van de zojuist gespeelde kaart uit (tenzij dit effect een andere moment van uitvoering aangeeft). Met de kaarteffecten kun je kaarten van jezelf en je tegenstanders manipuleren (waarde aanpassen, vernietigen, verplaatsen, verwisselen enzovoort). Het spel eindigt wanneer niemand nog een kaart kan spelen. Dan tel je de actuele waardes van jouw kaarten op om jouw score te bepalen.

Architectura is een ontwerp van Pavel Atamanchuk. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. Op Spiel 2018 heeft Game Brewer een beperkte hoeveelheid speelmatten voor Architectura beschikbaar. Je vindt deze uitgever op Spiel 2018 in hal 4, standnummer D109.

Meer informatie: