Via Stracciatella

Afgelopen voorjaar, toen de mussen door de hitte van het dak vielen, bracht 999 Games ludieke verkoeling met Via Stracciatella, een spel waarin de spelers op pad gaan met ijscowagens. Iedere speler start het spel met een eigen ijscowagenkaart en drie multifunctionele ijscokaarten. Deze kaarten doen dienst als ijsjes, klanten en bonussen. De overige ijscokaarten vormen een trekstapel, waarvan er drie als open aanbod op tafel worden gelegd. Een speelbordje toont een rondweg, waarover de spelers hun houten wagens bewegen. De speler met de achteraan liggende wagen is de actieve speler. Hij blijft aan de beurt totdat hij een wagen van een medespeler inhaalt. Op de rondweg kun je onderweg raketfiches verzamelen, die je later kunt inzetten als joker bij het bedienen van je klanten.

De actieve speler kiest één van drie acties. 1) Zeg hoeveel kaarten je gaat trekken (max. vijf), zet jouw wagen zoveel velden vooruit op de weg en trek ten slotte gedekte en/of open ijscokaarten. 2) Speel een ijscokaart onder jouw wagenkaart om klanten te lokken en zet jouw wagen de afgebeelde tijdsduur vooruit op de weg. De kaart toont twee klanten en hun wensen, die je met de derde actie kunt vervullen. 3) Bedien jouw bovenste klant door de gewenste ijscokaarten af te leggen, zet jouw wagen één veld vooruit en schuif de kaart één klantrij naar boven. Wanneer je ook de tweede klant hebt bediend, verhuist de desbetreffende kaart naar de achterkant van jouw wagenkaart en worden permanente bonussen zichtbaar: voorraadsymbolen in de drie ijssoorten en/of winstpunten. Met de voorraadsymbolen kun je sneller nieuwe klanten bedienen. Bovendien geven deze symbolen jou toegang tot locatiekaarten. Dit zijn opdrachtkaartjes met extra winstpunten voor snelle verzamelaars.

Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer iemand negen of meer winstpunten bezit. Dan mogen de andere spelers nog acties uitvoeren totdat ze de desbetreffende speler op de weg hebben ingehaald.

Ten slotte

Dit toegankelijke spel is opgebouwd uit bekende elementen, die hier opnieuw zijn gemengd tot een smakelijke traktatie. De meervoudige toepassing van de speelkaarten zorgt voor een handige en overzichtelijke hoeveelheid spelmateriaal. Het opzetten van een motortje met leuke bonussen doet het aan mijn speeltafel altijd goed; helemaal nu er een race om de vette punten op de opdrachtkaartjes aan is verbonden. Ook de Patchwork-achtige actiemotor op de weg is een geslaagd onderdeel van het spelsysteem. Dit alles bij elkaar zorgt voor een verdomd leuk spel, waarbij je echt iets hebt te plannen en te beslissen.

Via Stracciatella heeft misschien het uiterlijk van een kinderspelletje, maar dit ijscowagentje blijkt onder de motorkap een vlot speelbare en toegankelijke lekkernij voor families en veelspelers.

De speldoos bevat een domme fout, waardoor ten onrechte de indruk wordt gewekt dat dit spel is bedoeld voor spelers vanaf twaalf jaar. Dit klopt niet, Via Stracciatella is namelijk speelbaar vanaf acht jaar (wat inmiddels ook wordt aangegeven op de 999 Games website).

Auteur: Joshua J. Mills
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8jaar
Speelduur: ong. 30 minuten