Clever dobbelen

999 Games komt naar verwachting (voor wat het waard is) eind oktober met Clever, de Nederlandstalige editie van de Duitse dobbelhit Ganz schön clever. Dit is een ‘roll & write’ dobbelspel waarbij iedere speler op zijn eigen scoreblad bijhoudt wat hij bij elkaar heeft gedobbeld. De actieve speler gooit zes dobbelstenen (wit, groen, geel, blauw, oranje en paars). Vervolgens kiest hij één steen en noteert hij de score bij de desbetreffende kleur. Alle andere stenen met een lagere waarde worden, zonder hun gegooide waarde te wijzigen, afgelegd in de doos. Met de overgebleven stenen herhaalt hij dit ritueel twee keer. De medespelers mogen ten slotte het resultaat van één van de afgelegde stenen noteren. Gele stenen en blauwe stenen noteer je met kruisjes op een ‘spreadsheet’. Bij geel verdien je punten met volle kolommen en bonussen met volle rijen. Blauw geeft een progressieve score voor het aantal kruisjes en bonussen voor volle rijen en kolommen. Bij blauw registreer je altijd de som van de blauwe en de witte steen. De andere drie kleuren zijn lange rijen, die van links naar rechts opeenvolgend moeten worden gevuld. Bij groen loopt de waarde op, bij oranje mag je alles invullen en is het zaak om de zessen bij de verdubbelaars te noteren, en bij paars moet je oplopend invullen, waarbij je na een zes opnieuw mag beginnen met tellen. Op deze sporen kom je onderweg leuke bonussen tegen. Na het voorgeschreven aantal rondes worden de punten geteld. Dan komt een speciale bonus uit zijn hol. Voor elke vos krijg je de punten van jouw laagste kleur, wat fors kan oplopen.

Clever is een ontwerp van Wolfgang Warsch. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. Het spel was genomineerd voor het Kennerspiel des Jahres 2018 in Duitsland.

Ik heb Clever inmiddels tientallen keren gespeeld en ben zeer gecharmeerd van dit dobbelspel. De variatie in scoremethoden is al leuk, het verzamelen van de juiste bonussen geeft het spel extra pit. Hiermee verdien je het recht om over te gooien, een bonussteen te kiezen, extra velden te vullen enzovoort. Het allerleukste is de kans om helemaal los te kunnen gaan met een indrukwekkende kettingreactie. Ook bij dit spel doe je mee in de beurt van de ander, maar kan de actieve speler sturen wat er resteert voor de buren. Houd je van dobbelen? Dan is dit een spel dat in jouw collectie thuishoort.

Meer informatie: