The River van Days of Wonder

Days of Wonder komt op Spiel 2018 met het worker placement legspel The River. Er is een centraal speelbord met zeven eilanden; dit zijn de actievelden. Op dit bord wordt de stapel en een open aanbod met terreintegels bewaard (woestijn, braakland, bos, weide, bergen en gemengd). De meeste terreintegels produceren grondstoffen en/of leveren opslagcapaciteit, de weides hebben speciale eigenschappen (extra grondstoffen, een bonusactie of punten bij de eindtelling). Er ligt ook een stapel en een open aanbod aan gebouwkaarten. Er is verder ruimte voor de grondstoffen hout, klei, steen en voedsel en voor bonusfiches. Iedere speler heeft een eigen bord met een rivier en velden waarop tegels en fiches worden gelegd, een boot en vijf pioniers. Iedere speler begint met één terreintegel en vier actieve pioniers in zijn boot.

Het spel wordt gespeeld in rondes, waarin de spelers om de beurt hun dingetje doen. Aan het begin van je beurt mag je drie willekeurige grondstoffen ruilen voor één voedsel. Daarna moet je één pionier uit jouw boot inzetten op een actieveld en de actie uitvoeren. Op sommige velden mag van elke kleur één pionier staan, op andere velden twee per speler en er zijn ook velden zonder beperkingen.

Actiemogelijkheden: A) Neem een terreintegel en leg deze stroomopwaarts op het eerstvolgende vak van je rivierbord. B) Grondstoffen produceren. Bij hout, steen en klei neem je zoveel grondstoffen van de gekozen soort als het aantal zichtbare productiesymbolen op jouw rivierbord. Je moet ze kunnen opslaan in jouw pakhuizen. Bij voedsel krijg je er maar één; deze soort telt als joker. De voorraad grondstoffen is gelimiteerd. C) Een gebouw reserveren door een van de open gebouwkaarten dicht voor je neer te leggen. D) Een van de open of door jou gereserveerde gebouwkaarten bouwen. Daartoe betaal je de afgebeelde grondstoffen (met één korting voor een gereserveerde kaart). Schuif de gebouwkaart onder de rechterzijde van je rivierbord, waardoor de winstpunten geheim blijven. Neem daarna het eerstvolgende beschikbare bonusfiche en leg dit gedekt op je rivierbord. Het tweede bonusfiche activeert een vijfde pionier. Je kunt ook pioniers kwijtraken door bepaalde velden op jouw rivierbord te bedekken. E) Claim de startspelerfiguur. F) Verwissel twee terreintegels op je rivierbord. Dit beïnvloedt de eindscore. De ronde is voorbij wanneer iedereen zijn pioniers heeft ingezet.

Zodra een speler vijf bonusfiches op zijn rivierbord heeft liggen of zijn twaalfde terreintegel heeft gelegd, eindigt het spel na deze ronde. De spelers tellen de punten van hun bonusfiches en gebouwen. Daarbij komt nog meer: één punt per drie resterende grondstoffen, zes punten per kolom op jouw rivierbord waarin de drie terreintegels overeenkomen, twee punten per kolom waarin de bovenste twee tegels overeenkomen en punten voor jouw weides.

The River is een ontwerp van Sébastien Pauchon en Ismaël Perrin. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. Op de website van Days of Wonder zijn ook Nederlandstalige spelregels beschikbaar. Dit betekent ongetwijfeld dat Asmodee NL het spel bij ons zal distribueren. Je vindt Days of Wonder op Spiel 2018 in hal 3, standnummer B107.

Eerder deze zomer verscheen bij Days of Wonder al Ticket to Ride: New York, die ook door Asmodee NL in Nederland wordt verspreid.

Meer informatie: