Cool Runnings

Ravensburger heeft deze zomer het loop- en pestspel Cool Runnings uitgebracht. Het speelveld bestaat uit waterbestendige speelbordjes waarmee een circuit wordt gevormd. Iedere speler heeft een eigen speelfiguur (een plastic bakje met een echt ijsblokje) en begint het spel met vier handkaarten (die ook tegen een paar waterdruppels lijken te kunnen). Over dit circuit probeert iedere speler zijn eigen bakje heelhuids over de finish te krijgen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in dit spelsysteem staat het hinderen van de tegenstander voorop.

De actieve speler speelt één kaart kiest uit de twee actiemogelijkheden. Je mag allereerst een van de ijsblokjes het afgebeelde aantal velden in de aangegeven richting over het bord bewegen, maakt niet uit van welke speler. Sommige velden leveren een bonusbeweging op (voor- of achterwaarts), lavavelden activeren een niet af te weren aanval en ijsvelden zijn een veilige rustplaats. In plaats van bewegen kun je ook kiezen voor een van de ijsonvriendelijke aanvallen. IJsblokjes houden namelijk niet van hete adem, strooizout, een wrijvende duim, warme knuisten en een douche of bad met lauw water. Gelukkig is een aanval af te weren door een kaart met dezelfde afbeelding te spelen. Dan mag een andere speler het ongerief ondergaan (tenzij hij op zijn beurt afweert…. enzovoort). Je vult jouw hand pas aan het einde van jouw eigen beurt weer aan tot vier kaarten.

Je wint het spel door jouw ijsblokje als eerste over de finish te brengen of door het laatste ijsblokje te bezitten.

Ten slotte

Loopspellen met een pestfactor behoorden al in mijn kindertijd tot de klassieke spelsoorten. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar door ijsblokjes tot speelstukken te verheffen wordt Cool Runnings ineens creatief en innovatief. Het smelten van de speelstukken zorgt voor spanning, voor ludieke stress en daarmee voor speelplezier. We hebben veel lol met dit rare loopspelletje gehad. In de hoop dat de ijsblokjes er niet extra van gaan smelten, durf ik het zelfs warm aan te bevelen voor liefhebbers van luchtige kolder.

In de Nederlandse regels staat een vertaalfout, die met gezond verstand geen problemen zal opleveren, maar bij een letterlijke uitleg een speelfiguur permanent op zijn plek bevriest. Bij de uitleg van een ijsveld wordt namelijk gesteld dat de spelers de figuur op dit veld niet mogen verplaatsen. Uiteraard betreft dit louter de medespelers en mag de eigenaar zijn figuur wel verplaatsen.

Auteur: Olivier Mahy
Uitgever: Ravensburger
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten