999 Games bevaart de Ganges

Met een paar maanden vertraging komt 999 Games deze week eindelijk met Rajas van de Ganges, het nieuwe bordspel van Inka & Markus Brand (hier o.a. bekend van Het Dorp). De spelers zijn Indiase heersers die hun provincies moeten ontwikkelen. Met behulp van hun arbeiders en de inzet van verzamelde dobbelstenen proberen ze de race om roem en geld te winnen. Roem gaat in klokrichting over het scorespoor, geld gaat tegen de klok in. Iedere speler heeft zijn eigen provinciebord, een handvol arbeiders, één boot, een standbeeld van Kali en wat markers. Aan het begin van het spel zijn drie arbeiders actief, op de scoresporen of op de rivier kun je er maximaal twee bij krijgen. Gekleurde zeszijdige dobbelstenen zijn een belangrijke grondstof in dit spel. Wanneer je een of meer stenen verdient, werp je ze en bewaar je ze op een vrije hand van jouw Kalibeeld.

Het spel is verdeeld in rondes, die uit meerdere beurten bestaan. Elke beurt plaatst iedere speler in volgorde één arbeider op een vrij actieveld, betaalt de kosten in geld of dobbelstenen en voert de desbetreffende actie uit. Via de steengroeve bemachtig je zo nieuwe provincietegels. Deze tegels kies je uit een open aanbod. Je moet de afgebeelde waarde aan dobbelstenen in de desbetreffende kleur inleveren. Met deze tegels vul je jouw provinciebordje. Met de symbolen op de tegels bouw je gaandeweg een geld- en roempuntenmotor. De tegels moeten via wegen met jouw residentie zijn verbonden. Via deze wegen bereik je ook nog eens leuke bonussen aan de randen van jouw bordje. Met een arbeider op de markt kun je op twee manieren goed geld verdienen met de in jouw provincie aanwezige marktkramen. In het paleis kun je op tal van plekken nieuwe dobbelstenen bemachtigen, dobbelstenen opnieuw gooien, een provincietegel overbouwen en allerlei andere voordelen verdienen. In de haven lever je een dobbelsteen met de waarde 1-3 in om 1-3 riviervelden verder te varen en daar de buit te incasseren (gratis dobbelstenen, karma, upgrades van jouw gebouwenscore, geld enzovoort). Met karma kun je een dobbelsteen naar de tegenoverliggende kant draaien.

Zodra de roem- en de geldmarker van een speler elkaar op het spoor passeren, wordt de eindfase van het spel ingeluid. Blijft hij de enige passant, dan is hij de winnaar.  Zijn er nog meer spelers met gepasseerde markers, dan wint degene met het grootste gat tussen beide markers. Voor gevorderde spelers is er een variant met meer uitdaging, waarvoor de achterkant van de provinciebordjes en de Kalibeelden wordt gebruikt. Bij een gezelschap met gemengde speelervaring kun je hiermee zelfs variëren. Er is verder een variant met nieuwe rivierbonussen. Ganges is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 45-75 minuten.

Ik heb dit spel inmiddels een handvol keren gespeeld en heb me kostelijk vermaakt. De dooddoener dat ‘verschillende wegen naar de winst leiden’ krijgt hier een frisse invulling. Aan de race over twee sporen moet je even wennen, maar dit is een leuke uitdaging. Interactie vind je in de strijd om de favoriete actievelden en de beste provincietegels. Dobbelstenen zorgen voor geluk, maar omdat zowel lage als hoge worpen op verschillende plekken interessant zijn, is dit zelden storend. Ganges is wat mij betreft een topper in het segment toegankelijke expertspellen. Ik heb er inmiddels ook een paar potjes met twee spelers gespeeld op de achterzijde van het speelbord. Ook voor duo’s is dit een prima spel.

Meer informatie: