Masterprint Kickstartertrio van Quined Games

De Nederlandse uitgever Quined Games zal op Spiel 2018 drie nieuwe spellen presenteren, Counterfeiters, Firenze en Raiatea. De uitgever heeft vandaag een Kickstarter gelanceerd, waarmee je deze spellen alvast in de gewenste combinatie kunt voorbestellen. De Kickstarter loopt tot 5 september. Bij een succesvolle financiering worden de spellen in november uitgeleverd, bezoekers van Spiel 2018 kunnen de spellen op de beurs afhalen. Je vindt Quined Games in hal 3, stand M117. Naast het bovengenoemde trio heeft Quined Games in juli al het Carson City kaartspel uitgebracht.

Bij Counterfeiters kruip je in de rol van valsemunters die valse bankbiljetten printen en omruilen voor echt geld. Het speelbord is dubbelzijdig (voor twee en voor drie/vier spelers). Het bovenste deel toont de zwarte markt (witwasmogelijkheden en speciale componenten voor het printproces). Onderaan liggen de actievelden. Het spoor in het midden van het bord toont de voortgang van het politieonderzoek. Iedere speler begint met drie handlangers, een zichtscherm, een offshore bankrekening-envelop in zijn kleur, wat startgeld, een printer en een willekeurige component (papier of inkt). De spelers sturen hun handlangers naar vrije actievelden en voeren daar acties uit. Met actie 1) koop je een van de kaarten op de zwarte markt (printers, inkt, papier, hologrammen, diners, privéjets, winnende loten en advocaten). Met actie 2) druk je twee valse bankbiljetten met elke printer. De kwaliteit van het valse geld hangt af van jouw inventaris (er zijn drie kwaliteitsniveaus). Met actie 3) wissel je in de supermarkt tot drie valse biljetten om voor echt geld. Met actie 4) was je tot acht valse bankbiljetten wit via een heler. Met actie 5) krijg je $ 30 van de bank en word je startspeler. Met actie 6) vlieg je naar de Caraïben om echt geld van of naar je envelop te brengen. Sommige actievelden verplaatsen de smeris op het politiespoor. Doe hij de Godfather aan, dan moet jij de helft van jouw echte geld (buiten de envelop) afstaan. Elk veld ‘voortgang politieonderzoek’ maakt het lastiger om via de supermarkt geld te wisselen. Een staking van luchtverkeersleiders maakt de Caraïben onbereikbaar. Aan het einde van elke ronde kun je met jouw dinerkaarten extra vals geld witwassen. Het spel eindigt wanneer de politie het onderzoek voltooit. De winnaar is de speler met het meeste ‘echte’ geld.

Counterfeiters is een ontwerp van Olivier Bourgeois. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf dertien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Het spel heeft o.a. Nederlandstalige spelregels. Counterfeiters is nummer 3 in de Masterprint Pocket Series.

Firenze is een heruitgave van een bordspel uit 2010. De spelers verzamelen materiaal voor de bouw van torens in Florence. Je kiest de gewenste acties uit een rij met zes actiekaartjes. De eerste kaart in de rij is gratis, elke volgende kaart kost je een bouwsteen extra. Er zijn positieve en negatieve kaarten. Ook laatstgenoemden kunnen interessant worden, omdat je de daarop afgelegde bouwstenen ontvangt. Met de bouwstenen bouw je op jouw bouwplaats torens. Hoe meer stenen je wilt bouwen, des te duurder het wordt. Je betaalt dit met andere bouwstenen. Na het bouwen mag je de torens op het speelbord brengen als de hoogte en kleur correspondeert met een vrije plek. Je mag ze ook een beurt laten staan, maar dan moet je de volgende ronde wel doorbouwen. Doe je dat niet, dan is het einde verhaal voor deze toren. Voor elke op het bord gebrachte verdieping krijg je winstpunten (hoger = meer, zeldzame kleur = meer). Punten krijg je ook voor meerderheden binnen torens en via sommige kaarten.

Firenze is een ontwerp van Andreas Steding. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten. Het spel heeft o.a. Nederlandstalige spelregels. Firenze is nummer 23 in de Masterprint serie.

In Raiatea moeten de spelers als leden van de Arioi, een geheime Polynesische religieuze gemeenschap, enorme To’o-standbeelden oprichten om hun god Oro voor zich te winnen. Je speelt drie ceremonieronden en vier tot zes actieronden. Tijdens actieronden bezoeken de spelers verschillende actielocaties. De startspeler begint door als eerste een locatietegel van het speelbord te kiezen. Elke locatie heeft een actie, die beginnend met de actieve speler in klokrichting door alle spelers kan worden uitgevoerd, en een bonus voor de actieve speler. In het bos kies je boskaarten, die je helpers, goederen of (via maskers) schatten opleveren. In de Marae mag je goederen offeren om vooruit te gaan op het tatoeagespoor. Daarop kun je nieuwe rangen bemachtigen, die goed zijn voor extra vaardigheden en punten. Vervolgens mag je daar ritueelkaarten trekken en er één houden. In de Oesterbank verzamel je parels. Op het Pad van de goden mag je tegen betaling van parels vooruit, wat jou vervolgens mana oplevert. Bij de Buren mag je een masker ruilen. Op de markt verkoop je goederen en huur je voor parels helpers in.

In de ceremonieronden bouwen de spelers To’o-standbeelden en voeren ze hun verzamelde rituelen uit. Een ceremonieronde bestaat uit zes handelingen: 1) tegen betaling van parels extra mana bemachtigen; 2) tegen betaling van mana een extra ritueelkaart bemachtigen; 3) tot twee rituelen in het geheim markeren en in de offerzak doen; 4) blind mana bieden als godenoffer, waarna de drie hoogste bieders in volgorde hun beloning kiezen en de geofferde mana in de offerzak belandt; 5) offers en mana uit de zak halen, in oplopende kostprijs afwikkelen en betalen, en ten slotte de effecten van uitgevoerde rituelen uitvoeren; 6) in ceremoniële volgorde mag iedere speler één beschikbare To’o-opdracht vervullen door de gevraagde producten te betalen, aan de voorwaarde te voldoen of een veiling te winnen. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor jouw rang, uitgevoerde rituelen, vervulde To’o-opdrachten en via jouw verzamelde maskers.

Raiatea is een ontwerp van Jan Schmidt. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-120 minuten. Het spel heeft o.a. Nederlandstalige spelregels. Raiatea is nummer 22 in de Masterprint serie.

Meer informatie: