Amigo: najaar 2018

De Duitse uitgever Amigo heeft zijn nieuwe spellen van het komende najaar gepresenteerd. De meeste spellen komen al in september uit, maar voor veel Nederlandse spelliefhebbers zal de eerste kennismaking pas op Spiel 2018 plaatsvinden. Een deel van deze spellen zal bij Nederlandse uitgevers opduiken, Boosterbox komt met ICECOOL2, 999 Games met BeverClan (en daarbij zal het vast niet blijven).

Het spelmateriaal van het kaartspel 3×8 bestaat uit 110 kaarten (waarde 0-109) in elf verschillende kleuren en tien blokkeerkaarten. Iedere speler krijgt vier handkaarten. De rest vormt samen met de blokkeerkaarten een trekstapel, waarvan drie kaarten als open aanbod op tafel worden gelegd. Het is de bedoeling om als eerste drie eigen rijen van minstens acht kaarten te vormen. De actieve speler heeft drie mogelijkheden. 1) Met een of meer handkaarten van dezelfde kleur één rij (in oplopende volgorde) verlengen. Vervolgens mag je een groepje kaarten van dezelfde kleur aan het einde van deze rij verschuiven naar een andere of naar een nieuwe rij. Je mag max. vier rijen bezitten, maar je mag altijd een ongewenste rij volledig afleggen. Een rij met acht kaarten is vol. Dit markeer je door de laagste kaart een kwartslag te draaien en de rest af te leggen. Daarna trek je uit het open aanbod of van de stapel zoveel kaarten als je hebt gespeeld. 2) Jouw aantal handkaarten met één verhogen. Daartoe vervang je eerst het open aanbod en trek je daarna een open of een dichte kaart. 3) Een passende blokkeerkaart aan een rij van een medespeler leggen. Deze blokkeerkaart verbiedt daar het aanleggen van bepaalde kaarten. Daarna trek je twee open of dichte kaarten, zodat jouw hand per saldo met één kaart groeit.

3×8 is een ontwerp van Christian Fiore en Knut Happel. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

BiberClan is de opvolger van het kaartspel Beverbende, die je met de meegeleverde variant ook gecombineerd kunt spelen. Iedere speler heeft een beverburcht met plek voor vijf kaarten. De actieve speler trekt de bovenste kaart van de trekstapel. Een getalkaart leg je open of dicht in jouw eigen of een vreemde beverburcht. Je mag de nieuwe kaart ruilen tegen een onbeschermde eerdere kaart. Een actiekaart leg je af, waarna je de actie uitvoert en een nieuwe kaart trekt. Met een actiekaart kun je een onbeschermde getalkaart verwijderen of omdraaien. De ronde wordt uitgespeeld en eindigt wanneer iemand de vijfde kaart in zijn burcht heeft gelegd (een volle burcht is volledig beschermd). Dan tellen de spelers hun punten en krijgen ze bonussen voor drie of vier gelijke getallen. Na vijf rondes wint de speler met de meeste punten.

BiberClan is een ontwerp van Jörg von Rüden. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. 999 Games heeft al een Nederlandstalige versie aangekondigd.

Bij Götterdämmerung zijn de spelers Noorse goden die zijn verdeeld in twee facties: 5-10 beschermers van Asgard en 2-5 verraders. Je kunt het spel met of zonder spelleider spelen. Iedere speler is een god of een Walkure. De waarde van de godenkaarten bepaalt de zitvolgorde. Het is de bedoeling om de andere factie naar de onderwereld te verbannen. In de eerste fase sluiten alle spelers de ogen, waarna de verraders de ogen openen. Zij kiezen stilzwijgend een slachtoffer, waarna de spelleider een dobbelsteen op de kaart van het doelwit legt, iedereen de ogen opent en het doelwit naar de onderwereld wordt verbannen en zijn godenkaart omdraait naar de onderwereldzijde. Het doelwit blijft meespelen en zijn factie blijft geheim. De spelleider dobbelt en verplaatst de orakelkaart. Daarna mogen de goden hun acties gebruiken. Vervolgens sluiten de andere spelers hun ogen en mag de god met de orakelkaart één factiekaart in zijn eigen wereld bekijken. Daarna volgt een discussieronde, waarin de spelers anderen kunnen beschuldigen. Uiteindelijk volgt er een gelijktijdige stemming, waarbij de beschuldigde al dan niet naar de onderwereld wordt verbannen. Het spel eindigt wanneer een complete factie in de onderwereld is beland.

Götterdämmerung is een ontwerp van Dr. Hans Joachim Höh en Christof Schilling. Het spel is geschikt voor 7-15 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

ICECOOL2 is de opvolger van het Kinderspiel des Jahres 2017. Dit behendigheidsspel speelt zich af op een driedimensionaal speelbord, waarop pinguïns door een schoolgebouw met vijf kamers stuiteren (in combinatie met het andere spel tien kamers). Het basisspel is gelijk aan de voorganger. Nieuw zijn de speciale opdrachten op de 1-viskaarten (‘over een muur’, ‘door twee deuren’ of ‘via een muur door een deur’), waarmee je een extra viskaart kunt verdienen. Ook nieuw is de mogelijkheid om met twee 2-viskaarten een houten visje te verplaatsen. Er is ook nog een racevariant voor twee spelers. Het regelboek sluit af met allerlei voorbeelden van speelborden, inclusief de variant ‘schuivende borden’.

ICECOOL2 is een ontwerp van Brian Gomez. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Boosterbox heeft al een Nederlandstalige versie aangekondigd.

Het kaartspel Karate Tomate bestaat uit honderdveertig groentekaarten (waarde 1-5) in vijf kleuren, tien tomaatkaarten (waarde 1-10) en veertig triomfkaarten (met bokalen en koksmessen). Je begint met vijf groentekaarten en één tomaatkaart op de hand. Draai half zoveel triomfkaarten open als er spelers meedoen. Om deze kaarten wordt gestreden. Iedereen speelt één gedekte handkaart. Daarna worden de kaarten omgedraaid. Heb je een tomaat gespeeld, dan pas je deze ronde, neem je de tomaat op de hand en trek je twee kaarten van de stapel (of je legt eerst twee handkaarten af en trekt daarna vier nieuwe kaarten). Heb je een getal gespeeld, dan herhaal je het voorgaande met getalkaarten van dezelfde kleur tot er evenveel spelers als triomfkaarten over zijn. Dan worden de triomfkaarten onder hen verdeeld, waarbij de speler met de hoogste som als eerste mag kiezen. Wanneer een speler minstens twaalf bokalen bezit, mag hij het einde van het spel uitroepen. Dan verliest de speler met de minste koksmessen sowieso. Daarna gaat de winst naar de speler met de meeste bokalen.

Karate Tomate is een ontwerp van Reiner Knizia. Het spel is geschikt voor 3-10 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten.

Bij Lifestyle worden aan het begin drie rijkaarten (1-3) met elk een rij van drie kaarten neergelegd. Iedere speler legt een kaartje met een dobbel- en een scorezone voor zich neer en krijgt een of meer fiches. Aan het begin van je beurt kun je tegen betaling van fiches ontbrekende kaarten in het aanbod van laag naar hoog en links naar rechts aanvullen. Daarna kies je een van de actiemogelijkheden: 1) kaarten nemen of 2) dobbelen. Bij actie 1) kies je één kaart, alle kaarten van een rij of alle kaarten van een kolom. Deze kaarten gaan naar jouw dobbelzone. Trek je daarbij het volledige aanbod leeg, dan leg je aan het einde van je beurt negen nieuwe kaarten neer. Met de dobbelactie 2) probeer je één voor één de afgebeelde combinaties op alle kaarten in jouw dobbelzone te gooien. Tegen inlevering van een fiche mag je een dobbelsteen opnieuw werpen. Lukt het om alles te gooien, dan verhuizen de kaarten naar jouw scorezone. Lukt dit niet, word je getroost met een fiche en mag je kaarten uit jouw dobbelzone weggooien. De kaarten in jouw scorezone leveren op allerlei manieren punten op c.q. verdubbelen andere punten. Sommige kaarten zijn goed voor extra fiches of helpen het dobbelgeluk een handje.

Lifestyle is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Bij Lighthouse Run racen de spelers in twaalf rondes met hun schepen over een rivier. Naast de rivier staan zes vuurtorens, waarvan er steeds drie actief zijn. Iedere speler heeft vijf schepen en een gedekte stapel met veertien bewegingskaarten, waarvan hij er drie op hand neemt. De actieve speler speelt één handkaart. De bovenste helft van de kaart toont één van twee mogelijke vuurtorenacties: verplaats een vuurtorenlamp naar de afgebeelde of naar een willekeurige vuurtoren. De onderste helft van de kaart toont welke schepen je vervolgens hoe ver moet bewegen. Met een solokaart beweeg je één eigen schip richting de haven. Met een groepskaart beweeg je al jouw schepen op hetzelfde veld richting de haven. Met een coöpkaart beweeg je één schip van elke kleur vanaf hetzelfde veld richting de haven. Beweeg je daarbij minstens één vreemd schip, dan mag jouw eigen schip nogmaals bewegen. NB een schip mag alleen bewegen naar velden die door een vuurtoren worden belicht. Tijdens het spel worden de schepen achtervolgd door een onweerswolk. Haalt deze een schip in, dan mag dit schip niet verder varen. Na de twaalfde ronde tel je de winstpunten op de velden die jouw schepen hebben bereikt.

Lighthouse Run is een ontwerp van Jim Harmon. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Het spel heeft twee varianten voor twee spelers.

Speed Cups 6 is een speciale editie van het bij ons door 999 Games uitgegeven reactiespelletje Speed Cups. Iedere speler heeft een eigen set met vijf bekers in verschillende kleuren voor zich. Er wordt elke ronde een opdrachtkaartje omgedraaid, waarop is afgebeeld hoe de spelers hun bekers moeten opstellen. Vervolgens moeten de spelers zo snel mogelijk hun bekers in de afgebeelde volgorde zetten, horizontaal of verticaal naast of op elkaar. Wie het eerst klaar is drukt op de bel en wint de kaart. Deze editie bevat twaalf nieuwe opdrachtkaartjes.

Speed Cups 6 is een ontwerp van Haim Shafir. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Het spelmateriaal van Storiez bestaat uit een stapel met tien themakaartjes, een stapel met vijftig motiefkaartjes en een zandloper van negentig seconden. De startspeler draait een thema om en kiest een bij de scene passend thema. Vervolgens draait hij een motief om en maakt van de combinatie de aanzet tot een verhaal. De volgende speler kan het verhaal voortzetten met een volgende motiefkaart of het verhaal stoppen. Stopt hij het verhaal, dan neemt hij de gespeelde motiefkaartjes. De andere spelers moeten hun geheugen aanspreken om samen de motieven in de juiste volgorde te noemen. Lukt dit binnen 90 seconden, dan krijgen de uitgedaagde spelers allen één motiefkaart als beloning. Lukt dit niet, dan krijgt de uitdager twee motiefkaarten als beloning. De winnaar is degene die aldus als eerste vijf motiefkaartjes weet te verzamelen.

Storiez is een ontwerp van Jürgen Heel. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

X-Code is een coöperatief real-time spel, waarbij de spelers binnen drie minuten een code van twaalf cijfers moeten kraken. Het codebord en het tijdbord liggen in het midden van de tafel. Iedere speler krijgt drie kaarten, de rest ligt als trekstapel naast de zandloper op het tijdbord. Er zijn codekaarten, tijdkaarten en jokers. Je speelt simultaan. Actiemogelijkheden: je mag één kaart van de stapel trekken, drie handkaarten afleggen, één kaart met een buurman ruilen of een set van drie gelijke kaarten op een codeveld afleggen. Je kunt extra tijd verdienen door op het juiste moment een set van drie tijdkaarten af te leggen en de zandloper om te draaien. De spelers winnen wanneer op alle twaalf codevelden een set van drie gelijke kaartjes is afgelegd. Er zijn verschillende levels, waarbij het aantal jokers en tijdkaarten is aangepast. Na het vierde level ontsluit je met een sleutel extra missies.

X-code is een ontwerp van Kasper Lapp (bekend van Magic Maze). Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 15 minuten. Je kunt het spel ook spelen met een gratis timer-app.

Meer informatie: