Spiel des Jahres 2018: Azul

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de winnaar van het Spiel des Jahres van 2018 bekendgemaakt, de zowel kwalitatief als commercieel belangrijke Duitse prijs voor het beste familiespel. Het Spiel des Jahres van 2018 is Azul van Michael Kiesling. Dit is zijn derde Spiel des Jahres (na Tikal in 1999 en Torres in 2000). Azul wordt in meerdere talen uitgegeven door Next Move Games/Plan B Games. De andere genomineerden waren Luxor van Rüdiger Dorn (uitgegeven door Queen Games) en The Mind van de Kennerspiel des Jahres winnaar Wolfgang Warsch (uitgegeven door Nürnberger-Spielkarten-Verlag).

Azul is een legspel waarbij je een speelveld van vijf bij vijf velden van gekleurde tegels moet voorzien. Naast het speelveld vind je vijf rijen met de aanvoerroutes voor de tegels. De eerste rij is één veld groot, dit loopt op tot vijf velden in de vijfde rij. Wanneer een aanvoerrij is gevuld met identieke tegels, schuift er aan het einde van de ronde ééntje door naar het bijpassende vakje op het speelveld. Dit levert je winstpunten op. Aan het begin van elke ronde worden meerdere voorraadschijfjes gevuld met vier uit een zak getrokken tegels. De actieve speler pakt alle tegels van één soort van een schijfje en legt ze op lege plaatsen op een van zijn aanvoerroutes. De resterende tegels van dat schijfje worden toegevoegd aan de groeiende voorraad midden op tafel. Als alternatief kun je ook alle tegels van één soort uit het midden pakken. De eerste die dat doet, is de startspeler in de volgende ronde. Tegels die je niet kwijt kunt, landen op jouw strafpuntenspoor. Azul is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Commentaar: ook deze winnaar had ik in mei voorspeld. Ik vind Azul vooral met twee spelers een briljant spel. Azul heeft eenvoudige regels en is zeer toegankelijk, maar het kiezen van de tegels biedt tegelijkertijd veel ruimte voor tactiek en interactie. Daarnaast vind ik de vormgeving en het spelmateriaal zeer aantrekkelijk.

Meer informatie: