Kennerspiel des Jahres 2018: Die Quacksalber von Quedlinburg

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de winnaar van het Kennerspiel des Jahres van 2018 bekendgemaakt. Deze prijs voor het beste spel voor ‘kenners’ (let wel, dit is wat anders dan een spelexpert) is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Het Kennerspiel des Jahres van 2018 is het relatief toegankelijke Die Quacksalber von Quedlinburg. Dit spel is ontworpen door Wolfgang Warsch en wordt uitgegeven door Schmidt Spiele. De andere genomineerden waren Ganz schön clever van Wolfgang Warsch (uitgegeven door Schmidt Spiele) en Heaven & Ale van Michael Kiesling & Andreas Schmidt (uitgegeven door eggertspiele).

Bij Die Quacksalber von Quedlinburg heeft iedere speler een eigen toverketel met een spiraalvormig spoor, waarop je elke ronde een toverdrank brouwt. De ingrediënten van deze drankjes zijn gekleurde fiches, die je uit jouw eigen zak trekt. De waarde van elk nieuw fiche bepaalt hoeveel velden je deze voor jouw startsteen of het vorige fiche in jouw ketel moet leggen. Hoe verder je in jouw ketel komt, des te hoger is jouw score in deze ronde. Wanneer de witte fiches in jouw ketel de waarde 7 overschrijden, ontploft jouw ketel. De gekleurde fiches leveren niet alleen een steeds hogere score op, maar zijn ook goed voor leuke directe bonussen (bijv. extra velden naar voren, extra fiches trekken en kiezen wat je wilt spelen, witte fiches opruimen). Die Quacksalber von Quedlinburg is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 45 minuten.

Commentaar: ik vind Die Quacksalber von Quedlinburg een erg leuke en spannende mix van bag building en push-your-luck. Ik had ‘m in mei al voorspeld als winnaar. Ik kan goed leven met deze uitkomst (da’s gemakkelijk gezegd, aangezien alle genomineerden mij zeer goed zijn bevallen). Verwende veelspelers zullen ongetwijfeld weer gaan mauwen over de relatieve lichtheid van dit Kennerspiel.

Een nieuwtje tot slot: het lijkt erop dat dit leuke spel nog dit jaar naar Nederland komt.

Meer informatie: