Ilôs bij 999 Games

999 Games meldt dat Ilôs verkrijgbaar is. Ilôs is een kaartgestuurd bordspel, waarbij de spelers gaandeweg een archipel uit losse tegels ontdekken en – excusez le mot – koloniseren. Iedere speler beschikt over een zichtscherm, waarachter hij zijn voorraad grondstoffen bewaart, en een productiebordje, waarop zijn productiecapaciteit wordt aangegeven. Je hebt verder vijf schepen en tien pioniers. Met de schepen verken je nieuwe gebieden of bedrijf je piraterij. Met de pioniers ontwikkel je jouw economie. Aan het begin van het spel worden de eerste tegels van de archipel gekozen en neergelegd. Hierdoor ontstaan de eerste eilanden. Aan het begin krijgt iedere speler vijf actiekaarten, waarmee je jouw acties kunt kiezen, betalen en uitvoeren. Start je met een baggerhand, dan mag je er een of meer vervangen.

Een speelbeurt bestaat uit drie fases, die je in volgorde moet uitvoeren. In de eerste fase speel je actiekaarten uit. Je mag er zoveel spelen als je wilt, maar je moet hiervoor wel betalen in (soms erg veel) kaarten of grondstoffen. Er zijn zes actiesoorten. Met de schipactie bouw of verplaats je een nieuw schip. Wanneer het schip aan de kust voor anker gaat, mag je een nieuwe gebiedstegel aanleggen en het schip daar plaatsen. Schepen zijn nodig om op de eilanden andere actiesoorten te mogen spelen. Als alternatief kun je een piratennest bezetten. Daarmee maak je de acties van je medespelers duurder. Met de plantageactie claim je een hout-, kleurstof- of specerijveld met een pionier en leg je zo’n grondstoffiche op jouw productiebordje. Met de goudmijnactie doe je hetzelfde met goud. Met de gebouwactie plaats je een fort of een handelspost met een pionier erop. Een fort neutraliseert een piraat, een handelspost geeft je een plantagegrondstof naar keuze op jouw productiebordje. Met de ruïneactie roof je drie goud uit een oude tempel. Met de marktactie lever je een grondstof in om de waarde van die soort te verhogen. In de tweede fase produceren de fiches op jouw productiebordje de desbetreffende grondstoffen, die vervolgens achter jouw scherm belanden. In de derde fase trek je drie kaarten. Elk eigen fort en schip op het speelveld levert jou dan een extra kaart op. Het einde van het spel is nabij wanneer een speler zijn tiende pionier op het speelveld plaatst. Dan is elke grondstof achter jouw zichtscherm de marktwaarde aan winstpunten waard.

Ilôs is ontworpen door Frédéric Guérard en geïllustreerd door Paul Mafayon. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 40 minuten.

Meer informatie: